Zemanova „nekonečná“ tiskovka: Ovčáček ji ukončil po 40 minutách

Prezident Miloš Zeman během „nekonečné“ tiskové konference

Prezident Miloš Zeman během „nekonečné“ tiskové konference Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se rozhodl uspořádat tiskovou konferenci, během které chtěl dát prostor všem novinářským dotazům až do jejich úplného vyčerpání. Několikahodinovými tiskovými konferencemi je proslulý například ruský prezident Vladimir Putin. Zeman se mu s celkovými čtyřiceti minutami nakonec ani zdaleka nepřiblížil. Na dotazy novinářů vyšlo pouze zhruba dvacet minut a následně hradní mluvčí Jiří Ovčáček konferenci ukončil.

Tiskovou konferenci na Pražském hradě totiž poznamenalo neobyčejné vedro. „Dámy a pánové vaši fotografové mají neobyčejné množství atraktivních snímků, jak si utírám pot z čela. Prosím, abyste uvěřili, že to bylo způsobeno klimatem této místnosti, nikoli obavami z vašich otázek,“ prohlásil na závěr konference Zeman.

Prezident si během konference opakovaně utíral obličej navlhčeným hadříkem. Právě horko v sále proto mohlo podle zpravodaje agentury ČTK být důvodem k předčasnému ukončení konference.

Mezi novináři přitom vyvolala první takováto tisková konference prezidenta během jeho funkčního období vysoká očekávání. Soudě podle jejich komentářů po jejím skončení, ale nebyla ve všech případech zcela naplněna. Před začátkem tiskové konference, které se zúčastnila i zahraniční média, se totiž v zákulisí spekulovalo třeba o tom, že by se Zeman mohl jasně vyslovit k budoucnosti hradního kancléře Vratislava Mynáře, což se nestalo. Zástupci některých médií poukazovali i na to, že nemohli vyčerpat všechny připravené dotazy.

Co Zeman řekl:

O imigrantech:

Migrační vlna bude podle prezidenta sílit. Očekává, že uprchlíci budou do Evropy zvát své příbuzné. Migraci také podle něj zhorší pokračující destabilizace některých států. Migraci přirovnal k vlně cunami.

Zeman řekl, že si připadá jako turista na thajské pláži, který si chce vyfotit „vlnku“ v dáli a netuší, že ho tato vlna zahubí. „Jsou lidé, kteří se domnívají, že migrační vlna je krátkodobá, že ustane. Podle mého názoru bude zesilovat,“ řekl prezident. Důvodem je podle něj destabilizace některých afrických, ale i dalších států. Za druhý důvod považuje „nasávací efekt“. Tedy to, že migranti pozvou do Evropy své příbuzné.

Zopakoval, že by si přál, aby Evropská unie zpevnila své hranice. Nevidí prý k tomu ale žádnou akci, domnívá se proto, že by se Česko mělo postarat o své hranice samo.

Vyjádřil se také k výzvě několika set vědců, kteří varovali v souvislostí s migrací před nárůstem xenofobie a nenávisti. Výzva podle Zemana „míří mimo terč“, protože český národ není xenofobní. Poznamenal, že každý ze signatářů vědecké výzvy, kterou podepsali i lidé mimo vědecké instituce, by si měli vzít domů jednoho uprchlíka. Prokázali by tak prý upřímnost svých úmyslů.

Zeman Čechy nepovažuje za xenofobní, protože v zemi žije asi půl milionu cizinců. Druhým důkazem podle něj je, že v České republice neexistují významné politické strany s xenofobním programem, jako tomu je ve Francii nebo v Maďarsku. Na dotaz ČTK, jestli obyvatele těchto zemí tedy považuje za xenofobnější než Čechy, prezident odpověděl, že ano. „Myslím si, že jsou, zejména ve Francii, kde mají své zkušenosti s obtížně asimilovatelnou menšinou uprchlíků,“ poznamenal Zeman.

O návštěvě Číny:

Při své cestě do Číny Zeman očekává uzavření významných obchodních dohod. Doplnil, že Česko například získalo v Číně potvrzení o způsobilosti pro malá a střední letadla a letecké motory, což umožní expanzi českého leteckého průmyslu na čínském trhu. Zeman v této souvislosti připomněl, že Bank of China v Česku otevře svou pobočku.

Na pětidenní návštěvu Číny, kde se zúčastní vojenské přehlídky u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří, Zeman odletí v úterý odpoledne. Podle čínských médií bude Zeman jediným západním vůdcem, který bude přehlídce v čínské metropoli Pekingu přihlížet. Nejvyšší představitelé členských zemí Evropské unie, USA a dalších západních států buď přijet odmítli, nebo nebyli pozváni.

„Jsem velmi rád, že se mnou na tribuně bude francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, předsedkyně polského Sejmu nebo mí přátelé Tony Blair (bývalý premiér Velké Británie) a Gerhard Schröder (bývalý německý kancléř),“ uvedl Zeman. Dodal, že účast na přehlídce považuje za výraz uznání 17 milionů padlých Číňanů ve druhé světové válce.

Se Zemanem do Číny odletí omezená podnikatelská delegace. „Ale vzhledem k tomu, že velká část podnikatelů tam byla před rokem, tak se setkám jen s jejich nejvýznamnějšími představiteli,“ dodal prezident.

„Číňané dávali ještě nedávno 70 procent svého rozpočtu na investice. v Číně začíná vznikat střední třída a tato střední třída má poněkud větší spotřební nároky, může to být důvodem snížení růstu,“ vysvětlil prezident nedávné zpomalení růstu čínské ekonomiky.

Pochybuje o sobě prezident?

„Pouze totální blbec o sobě nepochybuje. O sobě pochybuji víceméně úspěšně.“ Dodal příklad: Byl přesvědčen, že jednání o Řecku povedou k vyloučení země z eurozóny. To se ale nestalo. Zeman tak pochybuje o svých schopnostech prognostika.

O bezpečnostní prověrce kancléře Mynáře:

„Nijak nerozhoduji o tom, kdy a s jakým výsledkem vydá Národní bezpečnostní úřad bezpečnostní prověrku kancléře Vratislava Mynáře.“

O některých členech vlády

„Pokud jde o slabé kusy v české vládě, myslím si, že bych posílil jejich pozici, kdybych je jmenoval. A protože to nechci učinit, nenuťte mě, abych je jmenoval.“

O klokáncích:

Zeman se rozhodl navrhnout správní radě prezidentského fondu na splácení státní dluhu, aby přesměroval své finančí prostředky do Klokánků. Jejich provozovatel, Fond ohrožených dětí, by je měl měl do konce roku. Zároveň prezident vyzval další donátory, aby na provoz Klokánků přispěli.

Lékaři Zemanovi diagnostikovali čtyřicetiprocentní ztrátu sluchu
Lékaři prezidentovi Miloši Zemanovi diagnostikovali čtyřicetiprocentní ztrátu sluchu. Zeman to řekl na dnešní tiskové konferenci poté, co špatně slyšel jednu z položených otázek. Podobná situace nastávala při setkáních s novináři i v minulých měsících.
Prezidenta dlouhodobě trápí především cukrovka a s ní spojená neuropatie dolních končetin, tedy porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů. Onemocnění, které není vyléčitelné, mu způsobuje potíže s pohybem. Často zakopává a padá ze schodů, musí proto chodit o holi. „Takže jsem považován za notorického opilce,“ poznamenal Zeman v nedělním rozhovoru s Frekvencí 1. Dodal, že kvůli neuropatii bere na zmírnění bolestí léky.
Zeman je znám svým nepříliš zdravým životním stylem a zálibou v kouření a alkoholu. Jeho životospráva se dostala do popředí zájmu v době prezidentské volby a hlavně po převzetí funkce. Například když při odemykání komory s korunovačními klenoty působil unaveně a několikrát zavrávoral. Podle oficiálního prohlášení měl virózu, v médiích se spekulovalo o opilosti. To podpořilo i vyjádření některých přítomných politiků. Lékaři později oznámili, že trpí onemocněním nervů, kvůli kterému hůř cítí nohy. Potíže souvisí s cukrovkou druhého typu. Měl by podle lékařů omezit nadváhu a kouření a dopřát si více pohybu.
Na konci dubna se Zeman pochlubil, že kromě cukrovky a neuropatie ho nic jiného netrápí. „Plíce, protože jsem vášnivý kuřák, jsou naprosto čisté. Nedávno jsem byl na rentgenu, říkali: 'Vy jste nekuřák, že?' A prostatu, pravil profesor Dvořáček, prostatu mám jako panic,“ prohlásil.