Zisk Pegasu Nonwovens stoupl za tři čtvrtletí o devět procent

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens vykázal za prvních devět měsíců roku nárůst čistého zisku meziročně o 8,8 procenta na 17,7 milionu eur (kolem 451 milionů korun), tržby firmě stouply o 11 procent na víc než 140 milionů eur (přes 3,5 miliardy korun). Oznámená data vesměs splnila očekávání trhu.

„Meziroční růst výnosů byl způsoben vyšším objemem prodané produkce díky nové výrobní lince, kterou jsme uvedli do provozu v druhé polovině loňského roku,“ vysvětlil mluvčí firmy Ondřej Kouřil. Zisk podle něj stoupl hlavně zásluhou nerealizovaných kurzových rozdílů.

V samotném třetím čtvrtletí se čistý zisk podniku vyhoupl meziročně o téměř 57 procent na 8,6 milionu eur, provozní výsledek EBITDA stoupl o 4,8 procenta na 11,3 milionu a tržby se zvýšily o 9,7 procenta na 47,9 milionu eur.

„Naše odhady a rovněž konsensus trhu předpokládal mírně vyšší výnosy, když jsme prognózovali lehce vyšší produkci,“ konstatoval analytik Fio banky Jan Raška. Naopak provozní i čistý zisk odhady ekonomů překonal. „Pozitivně se projevil nižší nárůst provozních nákladů než se očekávalo,“ dodal Raška.

Vývoj akcií Pegasu na pražské burze za posledních 5 let:Graf 22. 11. 2012.Graf 22. 11. 2012. | vagaday@mf.cz

Reportovaná čísla splnila prognózy analytiků J&T Banky. „Hodnotíme je neutrálně, vedení společnosti také potvrdilo celoroční výhled, takže neočekáváme podstatnou reakci trhu,“ uvedli zástupci J&T Banky.

Vedení Pegasu zopakovalo, že předpokládá plně vyprodanou výrobní kapacitu na příští rok. Dostavba výrobní linky v Egyptě postupuje podle plánu a komerční výroba by měla začít v třetím čtvrtletí 2013.

Akcie společnosti na pražské burze po zvěřejnění výsledků během čtvrtečního dopoledne mírně posílily o 0,28 procenta na 465,30 koruny.