Životní prostředí přidalo na obnovu krajiny desítky milionů z dotací EU

Vodní nádrž Orlík

Vodní nádrž Orlík Zdroj: Mlada fronta

Jedny z posledních dotací končícího rozpočtového období Operačního programu Životní prostředí půjdou na obnovu a regeneraci krajiny, vodní režim, prevenci sesuvů a skalních zřícení. Ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal téměř 150 projektů za 271 milionů korun.

Jak informovala Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva, původně nabízela poslední 66. výzva 200 milionů korun.
O dotace na zlepšení biodiverzity a obnovu krajiny a vodního režimu v krajině byl ale velký zájem. Proto se částka na projekty zvýšila o dalších 71 milionů. I u těchto schválených projektů platí, že se musí proplatit do konce letošního roku, kdy končí operační program.

Evropské peníze poputují například na environmentální centrum v Železné Rudě na Klatovsku, výstavbu rybího přechodu na vodním toku Jizerka na Semilsku, obnovu mokřadů na Břeclavsku, revitalizaci údolní nivy Mladějovického potoka a mokřady na Strakonicku nebo opravu a odbahnění Pilského rybníka na Havlíčkobrodsku.

Úprava vodního režimu

„Peníze tak nyní získají projekty prospěšné pro zlepšování krajiny, konkrétně třeba i pro úpravu vodního režimu v krajině, která je důležitá zejména v těchto dnech a týdnech, kdy Českou republiku sužuje dlouhotrvající sucho,“ uvedl ministr.

Ministerstvo vyhlásilo v polovině června první výzvy z nového operačního programu. Pro žadatele o evropské dotace je v nich připraveno devět miliard korun. Projekty mohou zaměřit na zlepšení čistoty vody, kvality ovzduší, zpracování odpadu a ochranu přírody. Státní fond životního prostředí začne žádosti přijímat od 14. srpna.

Po dotacích na zateplení se zaprášilo. Chystají se ale další