Změna ve zdanění hazardu připraví obce o tři miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto

Změna v rozdělení odvodů z loterií a sázek mezi obce, stát a sázkové společnosti, kterou ve středu schválili poslanci, bude pro obce oproti původnímu vládnímu návrhu znamenat propad příjmů ve výši tří miliard korun. Prohlásil to ministr financí Miroslav Kalousek. O další příjmy obce a města příští rok připraví zhoršení hospodářské situace.

Vláda v rámci reformy navrhla sjednocení sazby odvodů u hazardu na jednotnou minimální hranici 20 procent s platností od nového roku. Stát a obce si měly odvody rozdělit v poměru 90:10. Úterní koaliční dohoda poměr měnila na 70:30, nakonec se ale po středečnímu hlasování ve sněmovně mají odvody dělit na třetiny mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely.

Podle původního vládního návrhu měly obce na výnosech z hazardu získat 5,9 miliardy korun a stát 2,3 miliardy korun. Na základě návrhu schváleného ve středu poslanci obce dostanou 2,9 miliardy korun, stát 2,6 miliardy a sázkové společnosti budou na dobročinné účely rozdělovat 2,7 miliardy korun.

„To nebyla vůle ministerstva financí ani vlády, ale konkrétních poslanců, konkrétních politických stran - ODS, ČSSD, Věcí veřejných a KSČM,“ řekl dnes Kalousek.

„Zvítězily dvě vlivové skupiny. Zvítězila stravenková lobby a zvítězila sázková lobby,“ řekl Kalousek po svém vystoupení novinářům. Poslanci totiž v průběhu schvalování daňové reformy prosadili i koaličními hlasy také zachování zvýhodnění stravenek, které chtělo ministerstvo financí zrušit.

Svolání koaliční schůzky kvůli tomu ovšem Kalousek neplánuje „K čemu by byla dobrá? Aby se tam kolegové k něčemu zavázali a pak to zase porušili?,“ řekl. Ocenil přitom, že byla daňová reforma jako celek schválena. Pokračování v koalici podle něj má smysl, dokud schvaluje zásadní reformy.

Kalousek také zástupcům měst a obcí řekl, že o další peníze v příštím roce přijdou kvůli zpomalení ekonomiky. Podle říjnové prognózy ministerstva financí by měla česká ekonomika v příštím roce růst pouze o jedno procento, předchozí předpověď, na základě které byl i navržen státní rozpočet na příští rok, přitom předpokládala růst o o 2,5 procenta. Při jednoprocentním růstu se přitom podle ministra příjmy rozpočtu propadnou o 15 až 17 miliard korun. „Pro vás to znamená, že musíte počítat s propadem příjmů ve výši tří miliard korun,“ řekl Kalousek zástupcům měst a obcí.

Kalousek zopakoval, že MF si nechává zpracovat tři varianty vývoje ekonomiky, z nichž jedna počítá s jednoprocentním růstem a jedna s finančním kolapsem v eurozóně. „Kdybych si byl jist, že ta říjnová prognóza je definitivní, ještě teď by stálo za to ten rozpočet přepracovat,“ řekl Kalousek. Tuto jistotu však nemá, řekl a zopakoval, že Česká republika bude pravděpodobně konfrontována s mnohem horším výhledem.

Šetřit podle Kalouska musí všichni. „Kde se šetřit dá, jsou objemy platů ve státní správě,“ řekl. Již loni zde přitom objem platů klesl o 2,5 procenta, v prvním pololetí letošního roku pak o 5,3 procenta.