Známe trendy v mobilní fotografii pro rok 2018

Zdroj: Huawei

Letos se svět smartphonů nesl ve znamení duálních fotoaparátů, rozšířené reality, skleněných konstrukcí a nejnovější umělé inteligence od Huawei. Proto už nyní můžeme říci, jakým směrem se bude ubírat mobilní fotografie v následujícím roce.

Nejdůležitější hráči na trhu vybavili své vlajkové lodě dvojicí zadních snímačů, čímž nabrala mobilní fotografie na obrátkách. Rozdílné senzory poskytují různé možnosti. Některé značky se rozhodly pro širokoúhlý objektiv či objektiv s odlišnou ohniskovou vzdáleností pro kvalitnější přiblížení snímků.

Huawei je díky své spolupráci s firmou Leica už několik let průkopníkem v černobílé fotografii. Technologie se využívá ponejvíce pro zdůraznění dramatičnosti snímků nebo při nočním focení, protože dokáže udělat čisté a jasné záběry.

Umělá inteligence

Nedávno přišel tento výrobce na trh s přelomovým procesorem Kirin 970 spolu s novým modelem Huawei Mate10 Pro, který má speciální jednotku NPU (Neural Processing Unit) pro umělou inteligenci (AI). Využití najde mimo jiné i ve fotoaparátech, například u zmíněné novinky Huawei Mate 10 Pro. Výsledné snímky focené v automatickém režime jsou neporovnatelně lepší než při klasickém automatickém nastavení bez podpory AI.

Dá se předpokládat, že v budoucím roce půjdou i další výrobci mobilních zařízení podobnou cestou. Při fotografování se tak můžeme spolehnout, že telefon sám vyhodnotí, co právě fotí a jaké nastavení je pro danou scénu nejvhodnější. Ať už fotíte portrét, jídlo nebo svého domácího miláčka, můžete si být jisti, že výsledkem bude obraz ve vysoké kvalitě.

Huawei

Bokeh efekt

Dalším nepochybným trendem je bokeh efekt (rozostřené pozadí). Zatímco ještě před pár lety se tohoto efektu dalo dosáhnout jen prostřednictvím DSLR (digitální zrcadlovkou) se speciálním objektivem, dnes jej už jednoduše vytvoříte aj smartphonem. Software, který pozadí rozostřuje se neustále zdokonaluje, a proto se i odborníci shodují, že vlajkové lodě nejznámějších značek mohou směle konkurovat právě i zrcadlovkám.

Avšak novinka, kterou přinesla zatím jen hrstka nejznámějších výrobců v druhé polovině tohoto roku, je bokeh efekt na přední kameře. S produktem Huawei Mate 10 Lite tak díky této funkci můžete vytvořit selfie, které jasné a bez šumu i při horších světelných podmínkách. Při cestě na dovolenou ušetříte místo v kufru, které by běžně zabrala zrcadlovka, a přitom se nemusíte obávat o výslednou kvalitu vašich záběrů.

Huawei

360° videa a virtuální realita

S modelem Huawei Mate 10 Pro můžete nechat doma i stativ, optická stabilizace obrazu vám pomůže vytvořit stabilnější videa ve 4K rozlišení bez výrazných otřesů. Pomocí jednoduše přídavné 360 kamery můžete sdílet vaše zážitky přímo na sociální sítě a vaši blízcí si je budou moci prohlédnout v rozšířené realitě. Vítejte v buducnosti.

Pokud chcete, aby vaše fotky opravdu zapůsobily, je stále důležité dodržovat základní pravidla fotografování. Například zachovat princip zlatého řezu, dávat si pozor, abyste na záběru „neusekli“ chodidla či jinak nezdeformovali focené postavy. Také je vždy skvělým osvěžením nekonvenční pohled. Nepřehánějte to ani s filtry a dodatečnými úpravami. V roce 2018 budou převládat přirozené, ale profesionálně působící záběry.

A malá rada na závěr – před fotografováním si vždy vyčistěte objektiv, budete překvapeni, jaký to dokáže udělat rozdíl. Snímky zhotovené objektivem, který je špinavý nebo poškrábaný mohou působit nejasně, rozmazaně a zamženě. I proto je při výběru dobrého „fotomobilu“ důležité, abyste si vybrali model s objektivem zapuštěným do těla, je tak více chráněný.