Zrušíme poplatky, ale zvýšíme zdravotní pojištění, uvažuje ČSSD

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Opoziční ČSSD uvažuje o zvýšení zdravotního pojištění kvůli současné ekonomické krizi o jeden procentní bod na 14,5 procenta. Není to konečný návrh, zatím se propočítává, řekl stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath. Sociální demokraté zopakovali, že pokud by vládli, zrušili by naopak poplatky u lékaře.

Úvahy o možném zvýšení odvodů na zdravotním pojištění Rath zdůvodnil tím, že se zdravotnictví propadá do deficitu. Prakticky všechny nemocnice jsou podle něho v dluzích. „V současné situaci se nikdo nevyhne úvahám o zvýšení zdravotního pojištění,“ uvedl Rath a podotkl, že tak postupovala i německá pravicová vláda.

Sociální demokraté zopakovali, že by zrušili poplatky u lékaře, které nyní činí 30 korun a ministerstvo je chce ještě zvýšit. Ministr zdravotnictví Leoš Heger totiž plánuje, že u lékaře by se mohlo místo nynějších 30 korun platit 50 korun. Za návštěvu u specialisty bez doporučení praktika by pacient mohl dát místo nynějších 30 korun dokonce i několik set.

Sociální demokraté také odmítli ministerský plán na zavedení takzvaného dvousložkového pojistného. Spočívá v tom, že by menší část pojistného mohly stanovovat pojišťovny; tím by soutěžily o klienty. Někteří lidé by mohli ušetřit.

Nápad je podle Ratha bizarní. České a evropské systémy jsou podle něho postaveny na tom, že pacient má jasně stanovený nárok. „Kdyby si někdo vybral nižší pojištění, měl by logicky dostat méně hrazené péče. To je pro evropský kontext nepřípustné,“ podotkl. V případě, že by ministerstvo myšlenku různého pojištění prosadilo, za vlády ČSSD by se vrátilo jednotné povinné pojištění, dodal Rath.

Sociální demokraté zkritizovali plán ministerstva na zavedení několikasetkorunového poplatku za návštěvu u specialisty bez doporučení praktika. Podle Ratha jde o nepřátelský systém pro pacienty.

ČSSD už dříve napadla u Ústavního soudu zvýšení poplatku v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Ústavní soudci by se také měli na popud sociální demokracie vyjádřit k rozdělení péče na standardní a nadstandardní.