Zvýšení nemocenské. Vláda, průmyslníci a odbory našli společnou řeč

Tripartita se na jednání shodla na potřebě zvýšení nemocenské při delší pracovní neschopnosti. Foto ze zasedání, jehož se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Tripartita se na jednání shodla na potřebě zvýšení nemocenské při delší pracovní neschopnosti. Foto ze zasedání, jehož se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Premiér Bohuslav Sobotka nemá problém ani s novým návrhem o zvýšení nemocenské, s nímž přišli odboráři. Trvá však na shodě s ANO a KDU-ČSL, kterou budou vládní strany hledat na středeční koaliční radě.
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula přišel na jednání tripartity ještě se třetí variantou. Podle ní by šlo o zvýšení nemocenské o 78 procent už od 31. dne nemoci.
Se zvýšením nemocenské souhlasí i zaměstnavatelé. Na fotografii s premiérem prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová přišla na tripartitu se dvěma návrhy. Podle prvního by stát už od 31. do 60. dne nemoci hradil 66 procent základu, následně by šlo o 72 procent. Ve druhé variantě by byl nárůst výraznější.
5
Fotogalerie

Tripartita se na jednání shodla na potřebě zvýšení nemocenské při delší pracovní neschopnosti. Existují však tři varianty, jak by se mohla změnit. Změnu chce vláda přidat k novele o zdravotním pojištění, která už je ve Sněmovně. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá problém ani s novým návrhem, s nímž dnes přišli odboráři. Trvá však na shodě s ANO a KDU-ČSL, kterou budou vládní strany hledat na středeční koaliční radě.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do čtrnáctého dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny. Následně hradí šedesát procent takzvaného redukovaného denního vyměřovacího základu stát. 

Ministerstvo práce na dnešní jednání tripartity přišlo se dvěma návrhy. Podle prvního by stát už od 31. do 60. dne nemoci hradil 66 procent základu, následně by šlo o 72 procent. Ve druhé variantě by byl nárůst výraznější.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula přišel na jednání ještě se třetí variantou, podle které by šlo o zvýšení o 78 procent už od 31. dne nemoci.

 

Středula potřebu shody na zvýšení nemocenské dříve označoval za nesmírně důležitou, protože při delší nemoci může podle něj člověk rychle spadnout do chudoby. 

"Situace dlouhodobě nemocných je vážná," řekl na tiskové konferenci. Stát by podle něj peníze na tuto variantu našel, protože hospodaří s výrazným přebytkem.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj sdělil, že svaz prosazuje ucelené a systémové řešení. Svaz na jednání podpořil první variantu ministerstva, podobně jako ČSSD. 

"Optimální řešení by však mělo řešit celkovou efektivitu systému. Není možné, aby například zaměstnanec se zlomenou nohou šel předat lékařské potvrzení do své práce," uvedl v tiskové zprávě. Po vládě proto chce zavedení elektronických neschopenek. Podle Rafaje by pomohly ke snížení administrativní zátěže firem a omezily zneužívání nemocenského pojištění.

Sobotka uvedl, že na koaliční radě bude ve středu podporovat první variantu od ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD), nemá ale problém ani s návrhem odborů. Strana ale podle něj musí najít kompromis s partnery, aby ho podpořili všichni koaliční poslanci. "Výsledkem by měl být jeden návrh, chceme, aby ten systém co nejdříve začal fungovat," řekl. Podle Marksové by poslanci měli návrh připojit k novele, kterou začne Sněmovna projednávat na nejbližší schůzi.