Export: Čekají nás po intervencích horší časy. Štěstí ale přeje připraveným

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Walter Siegmund via Wikimedia Commons

Exportéry po konci intervencí na oslabení koruny čekají podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka těžší časy. Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo. "Ti, co se nepřipravovali, budou mít problémy," řekl Daněk. Ukončení intervenci nebylo překvapením, čekalo se každým dnem, dodal.

Kurz koruny nyní podle Daňka bude zažívat výrazně větší výkyvy, než tomu bylo doposud. "Čekáme prudkou volatilitu s posilujícím trendem," řekl Daněk k možnému vývoji kurzu. Režim devizových intervencí s cílem udržet kurz nad 27 korun za euro trval přes tři roky, ČNB jej zahájila v listopadu 2013.

Analytik Lukáš Kovanda se rozpovídal o tom, kam může posílit koruna: 

Video placeholde
Lukáš Kovanda se rozpovídal o tom, kam zamíří v tomto roce koruna. Dočkáme se silnější měny? • Arsen Lazarevič/E15

Proti výkyvům kurzu se různými finančními instrumenty podle Daňka zajistilo přes 70 procent exportérů. "Kdo se nezajistil, je pro něj nyní těžká rada. Už je na zajištění pozdě nebo za mnohem horších podmínek než byly do včerejška," uvedl.


Speciál E15 o intervencích čtěte zde >>>


Asociace exportérů na konci března na Exportním fóru v Mladých Bukách uvedla, že devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Export tuzemských firem loni stoupl o 2,3 procenta na rekordní téměř čtyři biliony korun. Podle Daňka ale takto pozitivní vývoj končí.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec