Komentář Marka Trúchleho: Závazek

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
2
Fotogalerie

Přestože je Patria Finance akciový broker, tlačí teď naše klienty nejvíce bota na forexovém trhu (nemyslím tím CFD). Sám minimálně třikrát denně řeším dotaz frustrovaného investora, který se bojí, že mu posílení české měny uzobne z hodnoty jeho portfolia. Situaci eskalují média, investiční zprostředkovatelé doporučují se zajistit pokud možno ihned a lidé začínají pomalu propadat panice.

Nemá moc smysl komentovat výstup ze zasedání rady ČNB. Hlavní poselství je, že závazek zůstává, centrální banka jej hodlá opustit zhruba v polovině roku. S klienty tuto záležitost komunikuji jinak, než to prezentuje ČNB. Jí už ani tak nejde o oslabení naší měny, ale zabránění excesivnímu posílení proti euru, jež je doslova zadupáváno monetární politikou ECB.

Zatímco česká ekonomika už se zdá být zralá na zvýšení sazeb a přesun k normálu, eurozóna si pískat nemůže. Analytici odhadují, že ČNB za leden za oslabení měny utratila 350 miliard korun, evropský strážce měny ještě do dubna bude nakupovat dluhopisy ve výši 80 miliard eur měsíčně.

Od dalšího kvartálu frankfurtská instituce sníží objem o 20 miliard eur, vrátí se tak na částku, kde přede dvěma lety začínala. Mario Draghi na své poslední tiskové konferenci nad aktuální inflací mávl rukou a řekl, že bude tématem pro projednání změny přístupu k monetární politice až v polovině roku. Z tohoto pohledu očekávám, že když ECB neutáhne kohoutky, neudělá to ani náš strážce měny.

V rámci mnou poskytovaného investičního poradenství budu s klienty řešit alternativu vystavení se riziku posílení koruny. Zajištění je relativně drahé a uplatnění českých korun není zrovna ideální. Dluhopisy jsou výnosem v záporu, junk bondy nejsou alternativou a akcie na naší burze nejsou likvidní. Navíc nevidím logiku v tom, že by akciový titul v korunách měl fungovat jako uchovatel hodnoty. Nemyslím si, že apreciace měny povede k posílení hodnoty akciových titulů, spíše naopak. Skok na měnovém páru proto budu prezentovat jako daň z likvidity. Jak vysokou, to ukáže až trh.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>