Na konec intervencí se zajistily dvě třetiny společností

Vývojové centrum Doosan Škoda Power

Vývojové centrum Doosan Škoda Power Zdroj: Anna Vacková, E15

ČNB ilustrační
Budova ČNB
ČNB
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
7
Fotogalerie

Zhruba dvě třetiny firem v Česku jsou zajištěny proti kurzovým rizikům. Přibližně třetina se domnívá, že je připravena na uvolnění kurzu koruny a nepotřebuje na svém zajištění nic měnit. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi 114 generálními řediteli firem. 

V reakci na očekávané ukončení devizových intervencí České národní banky se podle průzkumu začala zajišťovat pětina firem. Celkem 12 procent firem přenastavilo dosavadní měnové zajištění a sedm procent upravilo smlouvy s klienty či obchodními partnery.

"Jedinou jistotou, kterou pro letošní rok vidím, je to, že kurz koruny bude výrazně rozkolísanější než v minulých letech. Odhadovat, kam se v nejbližší době pohne, se téměř rovná věštění z křišťálové koule. Firmy by se měly soustředit na to, čemu rozumí, a to je jejich podnikání, nikoli měnové spekulace," uvedla ředitelka oddělení Treasury rizik PwC ČR Olga Cilečková.

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu letošního roku. Rovněž uvedla, že kurzový závazek držet kurz nad 27 korunami k euru neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Prezident Miloš Zeman 20. března řekl s odvoláním na jednání s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem, že ČNB by mohla ukončit intervence dříve než v půlce letošního roku.

O co u intervencí jde, se dozvíte ve videu:

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Analytici čekají konec intervencí již během dubna. Na konci letošního roku by mohl být podle odhadů ekonomů kurz mezi 25,50 až 26,50 Kč za euro. Zpevnit by koruna mohla i k dolaru.