Stát prodal jednoleté dluhopisy, investoři za ně rekordně zaplatí

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Dluhy v Česku mají i náctiletí
koruna, peníze, dluhy
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
6
Fotogalerie

Stát v dnešní aukci jednoletého státního dluhopisu dosáhl průměrného záporného výnosu 1,72 procenta. 

Stát v dnešní aukci jednoletého státního dluhopisu dosáhl průměrného záporného výnosu 1,72 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Česká národní banka. Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala je dosažený výnos na historických minimech, stejně jako poptávka po nákupu tohoto dluhopisu. Ta činila 32,3 miliardy korun, stát dluhopis prodal za 12 miliard korun.

"Odhadujeme, že naprostá většina prodaných dluhopisů půjde za zahraničními investory, kteří sázejí na konec kurzového závazku ČNB, či využívají nerovnováhy na domácím trhu. Ty také souvisí s intervencemi centrální banky," uvedl Dřímal.

První skupina investorů podle něj kupuje dluhopisy přímo s vidinou zisků z posílení koruny vůči euru. Pořízením dluhopisů se zároveň mohou pojistit před případným prudkým snížením sazeb ČNB do záporu. Druhá skupina investorů pak podle Dřímala využívá velmi levné financování v korunách, když na český trh přináší nedostatková eura.

"Blížící se konec závazku, ke kterému podle nás dojde ve druhém čtvrtletí roku, přitahuje investory jako červený hadr býka," uvedl dále Dřímal. Podle něj tak výnosy dluhopisů budou pravděpodobně dále klesat. "Další aukce jednoletého dluhopisu se odehraje 25. ledna a nelze vyloučit, že se jeho výnos dostane k mínus dvěma procentům," dodal.

VŠE O INTERVENCÍCH ČNB ČTĚTE ZDE

Dřímal také upozornil, že výnos dluhopisu je tak nižší než u obdobného švýcarského dluhopisu, kde se výnos pohybuje těsně pod mínus jedním procentem.

Bankovní rada ČNB před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu letošního roku. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Ministerstvo financí na finančních trzích prodávalo koncem roku 2015 i loni státní dluhopisy s kratší dobou splatnosti se záporným výnosem. Investoři tak státu platili za to, že mu půjčují peníze. Například v půlce října výnos dvouletého státního dluhopisu ČR klesl pod mínus jedno procento. To byl u českého státního dluhopisu dosud nejnižší výnos a zároveň nejnižší výnos obdobného dluhopisu na světě.