Češi se mohou registrovat na očkování vakcínou Novavax. Dorazí na začátku března

Vakcína Novavax.

Vakcína Novavax. Zdroj: Profimedia.cz

Od úterý 1. února je možné se předem registrovat k očkování vakcínou od firmy Novavax. Očkovaní začne zřejmě první týden v březnu. Předregistrace ukážou podle náměstka ministra Josefa Pavlovice (Piráti) zájem o novou vakcínu podle krajů, lidé pak budou informováni, kde a kdy se mohou nechat očkovat.

Lidé, kteří mají zájem se očkovat proti nemoci covid-19 vakcínou od společnosti Novavax, se mohou od úterý 1. února předběžně registrovat na očkovacím portále. Očkování touto látkou je určeno pro lidi starší 18 let.

Co je vakcína Novavax

Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tuto součást vakcíny vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Ministerstvo zdravotnictví soudí, že by si jí mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín. Odhaduje, že očkování Novavaxem by mohlo podstoupit až půl milionu lidí.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

Jak se Novavax očkuje

Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválila 20. prosince. Vakcíny se aplikují dvě dávky v odstupu 21 dní. Zatím není jasné, jestli se s ní bude i přeočkovávat.

Kdy bude Novavax v ČR

Podle původních očekávání měla být vakcína od Novavaxu jedna z prvních, která dostane registraci pro podávání v EU. Nakonec byla první schválenou vakcína od firmy Pfizer/BioNTech, která tvoří podle dat o očkování téměř 83 procent v tuzemsku aplikovaných dávek. 

Česko má nové vakcíny Novavax objednány podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka stovky tisíc dávek a je možné objednávky navýšit. První dodávky dorazí zřejmě v celé EU na konci února. 

Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválila 20. prosince. Část vakcíny, její spike proteiny, se vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Dříve se tam vyráběly například vakcíny tamiflu proti ptačí chřipce.

Novavax jako posilující dávka

"Domnívám se, že je vhodná pro všechny ty, kteří mají obavy z těch modernějších mRNA vakcín," uvedl Válek. Jako lékař se Válek domnívá, že by vakcínou mělo být možné i přeočkování včetně podání této vakcíny po očkování mRNA vakcínami jako boosteru.

Dosud se v Česku nechaly očkovat méně než dvě třetiny obyvatel, což je v západní a střední Evropě spíš menší proočkovanost.