Paxlovid funguje proti omikronu. Pilulka Pfizeru může pacienty zachránit před hospitalizací

Výroba léku Paxlovid od Pfizeru.

Výroba léku Paxlovid od Pfizeru. Zdroj: Reuters

Společnost Pfizer vyrábí účinný lék proti covidu.
2
Fotogalerie

Farmaceutický gigant Pfizer oznámil, že pilulka Paxlovid obstála ve třech samostatných laboratorních testech. Prokázaly, že lék může být důležitým nástrojem pro boj s mutacemi koronaviru včetně omikronu. Americké zdravotní úřady a lékaři uvádějí, že pilulka by mohla být cenným doplňkem lékárničky, protože si ji nově infikovaní lidé mohou snadno vzít doma, čímž by měli předcházet hospitalizaci. Česko s Pfizerem o dodávkách jedná.

Pfizer v tiskové zprávě uvedl, že hlavní složka léku nirmatrelvir úspěšně zafungovala ve třech laboratorních studiích. Lék působí účinně ve chvíli, kdy pacienti užívají dvě tablety nirmatrelviru s jednou tabletou jiného antivirotika zvaného ritonavir dvakrát denně po dobu pěti dnů. Dohromady tyto tři tabletky tvoří antivirotikum paxlovid od společnosti Pfizer. Jsou to tedy dva léky v jednom.

Odborníci sázejí na účinnost pilulky proti omikronu. „Tato data naznačují, že léčba podáním těchto pilulek může být důležitým a účinným nástrojem v pokračujícím boji proti koronaviru a současným mutacím včetně vysoce přenosného omikronu,“ řekl hlavní vědecký pracovník společnosti Pfizer Mikael Dolsten. Informuje o tom zpravodajský web The Wall Street Journal.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) minulý měsíc povolil použití paxlovidu u lidí s vysokým rizikem těžkého průběhu. Zdravotnické úřady, lékaři a pacienti tvrdí, že pilulka je cenným doplňkem lékárničky, protože na rozdíl od jiných typů léčby si ji infikovaní lidé mohou snadno vzít doma, čímž pravděpodobně předejdou hospitalizaci. 

Zatímco FDA oficiálně schválil použití paxlovidu, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) tak zatím neučinila, ale uvedla, že členské státy mohou používat paxlovid brzy po diagnostikování infekce, přestože agentura ještě nedokončila úplné přezkoumání za účelem schválení regulačními orgány. 

Paxlovid v Česku

O paxlovid stojí i Česko. „O dodávkách paxlovidu s Pfizerem jednáme, máme na to vyhrazené finanční prostředky i zajištěnou distribuci a chceme, aby Česko mělo pilulku co nejdříve. Zatím však čekáme na návrh smlouvy ze strany Pfizeru,“ sdělil deníku E15 mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jákob.

Česko plánuje nakoupit padesát tisíc balení léku s tím, že o distribuci se podle Válkových slov postará Fakultní nemocnice Brno. Cena dodávky není známa, ale původně Válek hovořil o objednávce sto tisíc dávek za téměř dvě miliardy korun.

Zásobování amerických lékáren a nemocnic paxlovidem už sice začalo, ale stále ve velmi omezené míře. Pfizer své výrobní kapacity sice rozšiřuje, ale celý proces výroby podle společnosti trvá přibližně devět měsíců. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že nedokáže ovlivnit rychlost, s jakou Pfizer smlouvu o dodávkách léku s Českem schválí. „Mohu požádat pana velvyslance, aby intervenoval, ale nemyslím si, že je to pravděpodobné. Nicméně jsme jedna z prvních zemí, která to dotáhla takhle daleko,“ objasnil Válek.

Merck s tabletami pohořel

Ještě na podzim se vkládaly naděje do pilulek Molnupiravir od farmaceutické společnosti Merck, jejich účinnost se však ukázala jako nedostatečná. Podle dřívějších údajů firmy Merck měl lék zhruba poloviční účinnost při předcházení hospitalizaci po nákaze koronavirem. Agentura Reuters ale na konci listopadu uvedla, že podle posledních výzkumů má molnupiravir zhruba jen třicetiprocentní účinnost.

První země na světě, která molnupiravir schválila, byla Británie na začátku listopadu minulého roku. Tamní úřady však doporučily, aby se léčivo nepodávalo těhotným nebo kojícím. Pokud se žena pokouší otěhotnět, měla by podle doporučení britské vlády při braní léku a čtyři dny po jeho dobrání používat antikoncepci. 

Indie naopak molnupiravir vyhodnotila jako příliš riskantní lék a pilulku nezařadila do národní léčebné strategie. „Musíme mít na paměti, že tento lék má poměrně velká bezpečnostní rizika,“ řekl šéf státní indické rady pro lékařský výzkum Balram Bhargava.