Datová schránka zjednodušuje komunikaci s úřady. Stále ji však využívá málo lidí

Datové schránka, ilustrační foto

Datové schránka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Podnikatelé sobě. Tak by se dala nazvat inciativa, s níž přišla česká společnost Software602, která se zabývá vývojem aplikací pro bezpapírovou kancelář. Její majitelé nechtěli tiše pozorovat komplikovanou situaci způsobenou důsledky pandemie koronaviru a hledali, jak by mohli pomoci. Svojí aplikací pro obsluhu datové schránky se rozhodli šetřit peníze živnostníkům a prospět školám.

Školám a živnostníkům nabízí softwarová firma bezpečný způsob, jak vyřizovat různé žádosti na dálku. Svoji aplikaci pro obsluhu datové schránky a úpravu PDF dokumentů nyní Software 602 nabídl zcela zdarma.

„Datová schránka úřadu je vlastně taková podatelna na internetu otevřená ve dne v noci, kam můžete poslat jakoukoliv žádost, podnět, odvolání nebo podání ve správním nebo soudním řízení. Do datovky lze úřadu zdarma poslat jakýkoliv dokument, který chce úřad písemně s vlastnoručním podpisem, protože zde na datovkou odeslané dokumenty funguje tzv. fikce podpisu,“ říká Richard Kaucký, jeden ze zakladatelů a člen představenstva společnosti Software602.

Poukazuje na výhody elektronické komunikace prostřednictvím datových schránek, kterou stále využívá jen minimum fyzických osob. „Odesílatel se totiž příjemci identifikuje číslem své datové schránky, které je ekvivalentem dokladu totožnosti. Vše, co uživatel datové schránky pošle úřadu, je pak považováno za doporučenou zásilku, která automaticky dostane svoje číslo jednací, stejně jako u osobně podané žádosti nebo doporučeného dopisu.“

Člověk, který používá datovou schránku, se během vládou vyhlášeného stavu nouze nemusel starat o to, kdy má jaký úřad otevřeno a zda se náhodou ve frontě s ostatními žadateli nenakazí. Jakýkoli úkon může provést elektronicky i mimo úřední hodiny. „Datovka je šikovná i pro podnikatele a OSVČ, kteří ji nemusí mít zřízenou ze zákona. Přes datovou schránku si mohou zažádat o výpis z rejstříku trestů nebo z živnostenského registru, datovkou lze komunikovat s berňákem, sociálkou i zdravotní pojišťovnou,“ vypočítává Richard Kaucký.

Dokumenty zasílané datovou schránkou ale musí mít určité náležitosti. Především by měly být ve správném formátu PDF, do kterého je pomáhá převádět právě aplikace Singer od Software602. V ní je také možné tyto dokumenty již v elektronické formě upravovat a pokud to je třeba, vkládat do nich elektronický podpis. K němu musíte mít ještě podpisový certifikát, ten lze ovšem snadno pořídit například u společnosti PostSignum.

Jednotliví živnostníci doposud museli za využívání Signeru zaplatit licenční poplatek 2 400 korun bez DPH, větší týmy mohli aplikaci získat za 6 900 Kč bez DPH (a mohlo ji pak využívat pět uživatelů v rámci jedné registrace). Tyto platby nyní živnostníkům a školám nyní zcela odpadají.

Lidé se stále elektronického podávání zásilek obávají. Například pouze 65 tisíc z celkového počtu 350 tisíc žádostí o kompenzační bonusy za ztráty způsobené vládními opatřeními proti šíření koronaviru poslaly OSVČ v první vlně „pětadvacítky“ elektronicky.