Zdravotnická pomoc EPH a J&T půjde seniorům. Na boj proti koronaviru přispěje i Komárkova skupina

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blesk:DPS Vranovice

Skupiny EPH a J&T vyčlenily celkem 215 milionů korun na nákup zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek. Část z této pomoci nyní nasměrují k potřebným domovým důchodců a dalším pečovatelským zařízením. V první fázi půjde o zprostředkování respirátorů kategorie FFP2. Seniorům pak pomůže i společnost KKFF miliardáře Karla Komárka, která podporuje organizace starající se o důchodce takzvanými rychlými granty. Na seniory se v posledních dnech zaměřily i některé další charitativní projekty. 

Skupiny J&T a EPH spojené s českým podnikatelem Danielem Křetínským, který je zároveň spolumajitelem společnosti, která vydává deník E15, zatím dodaly do Česka a Slovenska celkem 1,5 milionu chirurgických roušek, 800 tisíc respirátorů typu N95 a KN95, 30 tisíc ochranných obleků, 25 tisíc ochranných brýlí a 50 tisíc testů. Další dodávky jsou objednány a zaplaceny a čeká se na dodání.

„Vzhledem k příznivému zásobení řady českých nemocnic i nadějným zprávám o celkovém vývoji epidemie koronaviru v České republice se domníváme, že hlavní prioritou se stává péče o nejvíce ohrožené skupiny. Domovy pro seniory představují největší z nich. Proto jsme se rozhodli další fázi pomoci směřovat právě k nim,“ uvedl Daniel Častvaj, ředitel komunikace EPH.

EPH a J&T vyzývají managementy domovů pro seniory, aby na adrese www.epholding.cz/covid vyplnily kontaktní údaje a specifikovaly své potřeby. Jde o respirátory KN-95, ekvivalent FFP2. První dodávka v objemu 200 tisíc kusů je připravena k distribuci od pátku 3. dubna, další dodávky budou následovat.

Podobně pomůže i další miliardář

Nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF) se rozhodla reagovat na současnou situaci vyhlášením takzvaných rychlých grantů určených na podporu organizací, které pomáhají seniorům ohrožených pandemií koronaviru. Podpora je určena organizacím, které jakýmkoli způsobem pomáhají seniorům ohroženým opatřeními, která souvisí s pandemií koronaviru. Jde například o zajištění běžných každodenních potřeb, přímou asistenci, psychosociální pomoc a další věci. 

Tyto granty fungují od začátku pandemie a nadace již zaznamenala více než 165 žádostí o podporu. Schválena jich už byla víc než polovina. Peníze doputovaly například do domova důchodců v Třemošné u Plzně, ve Strakonicích či Myslibořicích. 

Volat si s blízkými

Na izolované seniory v zařízeních sociálních služeb se zaměřil i další charitativní projekt, za nímž stojí několik komerčních subjektů. Akce má název Tablet od srdce. Do zařízení, v nichž je aktuálně zákaz návštěv, chtějí věnovat tablety, díky kterým se prostřednictvím aplikace WhatsApp budou senioři a další klienti těchto pečovatelských domů moci spojit se svými blízkými alespoň na dálku. Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR převzala od firem v čele s Philip Morris, Mall Group, Vodafone a také ve spolupráci s deníkem Blesk, který je stejně jako deník E15 součástí mediálního domu Czech News Center, téměř tisíc tabletů a bude je postupně distribuovat dále. 

Nápoje a další potraviny zdarma

Pomoc potřebnému zdravotnickému personálu ale třeba i hasičům, policistům a dalším přichází také od řada výrobních firem. Například české zastoupení Coca-Cola HBC uvedlo, že vyčlenilo nápoje, které zdarma poskytlo především lékařům, sestrám a dalším v takzvané první linii v hodnotě deset milionů korun. A v zásobování potřebných chce tímto způsobem dál pokračovat. 

Jak se snaží pomáhat další firmy?

Nestlé oznámilo, že daruje cukrovinky a další potraviny v hodnotě jednoho milionu korun. Madeta denně věnuje ke každému nákupu, které zástupci Nadace Jihočeské naděje rozvážejí seniorům, vždy jeden vybraný mléčný výrobek gratis. McDonalds nabízí záchranářům, hasičům i policistům kávu nebo nápoj zdarma u výdejového okénka McDrive. Unilever v Česku a na Slovensku podpořil nemocnice domovy seniorů dezinfekčními produkty značek Savo, Domestos a Cif. Výrobky značek Hellmann’s, Knorr a Lipton obdaruje Českou federaci potravinových bank a Potravinovou banku Slovensko.