INFOGRAFIKA: Covidový semafor poplašně obarvil celé Česko, zrudlo už i pohraničí

Covidová mapa

Covidová mapa Zdroj: E15

V Česku už nenajdete okresy, kde by takzvaný koronavirový semafor ministerstva zdravotnictví nehlásil nejvyšší stupeň pohotovosti. Před týdnem šlo takové oblasti najít v Plzeňském, Libereckém či Ústeckém kraji.

Nakonec tak došlo, byť s mírným zpožděnímm, na slova Romana Prymuly z 23. září, když prohlásil, že brzy bude semafor svítit jednou jedinou barvou. „Vládní semafor byl nastaven s určitou citlivostí. Bohužel jsme v pozici, kdy dochází k tak velkým nárůstům, že přestává mít smysl. Během dvou týdnů bude jednobarevný," řekl 23. září Prymula. 

Nouzový stav platí od 5. řijna >>>

Výrazný nárůst nově potvrzených případů nákazy se postupně promítá i do počtu hospitalizovaných. V nemocnicích je v současnosti přes 5000 lidí s covidem, téměř pětinásobek oproti přelomu září a října.

S covidem zemřelo od začátku října přes 1200 lidí, to je pětkrát víc než za celé září. Za dnešek přibylo do statistik úmrtí 44 případů, ve čtvrtek jich za celý den bylo 96 a ve středu 118, nejvíc od začátku epidemie

Kvůli rychlému šíření nákazy je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Lidé mohou nakoupit jen základní zboží, jako potraviny či léky, a další vybrané produkty. Z uzavření služeb dostaly od vlády výjimku třeba autoservisy či výdejny zásilek.

Zakázán je volný pohyb lidí, vyjma cest do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou. Kromě nejnutnějších cest ale mohou lidé vyrazit třeba také do přírody či na chaty. Setkat se mohou pouze dva lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Kde podle ministerstva hrozí nákaza nejvíce:

Barvy a stupnice pohotovosti na semaforu

0 (bílá) – Nulové nebo zanedbatelné riziko

1 (zelená) – Výskyt nákazy v Česku bez komunitního přenosu

2 (žlutá) – Počínající komunitní přenos v ČR

3 (červená) – Narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos v ČR

Semafor určující míru rizika chce ministerstvo aktualizovat v týdenních intervalech. Riziko nákazy je rozlišeno do čtyř barevných stupňů - bílé, zelené, žluté a červené, na základě kterých budou přijímána příslušná opatření proti šíření koronaviru.

Jedním z řešení boje proti epidemii nemoci COVID-19 je aplikace e-rouška. Prohlédněte si ve videu, jak funguje.