Přehled aktuálních opatření: Česko je kvůli pandemii opět v nouzovém stavu

Testování v Motole. (Ilustrační foto)

Testování v Motole. (Ilustrační foto) Zdroj: FN Motol

Covid pas a aplikace Tečka
Testování na koronavirus v Německu.
Ilustrační foto
Testování zaměstnanců na hradě Karlštejn.
Testování na koronavirus v Německu.
10
Fotogalerie

Pandemická situace v ČR se rapidně zhoršuje, nárůsty nových případů jdou do tisíců a v nemocnicích je čím dál víc lidí. Vláda proto vydala nová opatření, která mají pandemii zpomalit. 

Nouzový stav a změny k 26. listopadu

  • Vláda zavedla třicetidenní nouzový stav s platností od půlnoci na 26.11.
  • restaurace, kluby a diskotéky nesmí mít otevřeno od 22:00 do 04:59
  • Na veřejnosti nesmí lidé konzumovat alkohol
  • V obchodních centrech si lidé smí vzít jídlo jen s sebou
  • Zakázány jsou i vánoční trhy s výjimkou prodeje kaprů a stromků
  • Kulturní, sportovní a vzdělávací akce jsou omezeny max. do 1000 lidí
  • Na další spolkové akce bude moci maximálně 100 lidí, pohřbů se to ale netýká

Změny od pondělí 22. listopadu

Testování

  • S účinností k 22. listopadu nejsou uznáványtesty ve službách, restauracích, hotelech či na kulturních a sportovních akcích, kde je místo toho vyžadováno očkování anebo potvrzení o prodělání nemoci během posledních 180 dnů. Test mohou nadále využívat mladí ve věku 12 do 18 let a lidé, kterým očkování ze zdravotních důvodů nedoporučil lékař. Děti do 12 let bezinfekčnost dokládat nadále nemusí. 
  • Testy jsou nadále uznávány v nemocnicích a v sociálních zařízeních, na studentských kolejích a v lázních. Na kolejích se studenti musí prokázat jednou týdně laboratorním PCR testem či antigenním testem vykonaným zdravotníkem, pokud daný student není očkovaný nebo neprodělal nemoc v posledních 180 dnech. Testy jako potvrzení stačí i v případě služebních cest. Antigenní testy přestávají pojišťovny plošně proplácet všem.
  • Neočkovaní se musí v práci testovat. Povinnost se nevztahuje na očkované a ty, kteří nemoc prodělali v polsledních 180 dnech. Testy jsou vyžadovány jednou týdně. Testování je možné provádět ve specializovaných zařízeních, případně mají být k dispozici samotesty. Stát bude firmám testy proplácet. Čtěte:

Jak testovat ve firmách: návod pro zaměstnavatele a OSVČ >>>

  • Lidé po první dávce vakcíny či před uplynutím 14 dnů od druhé dávky musí kromě dokladu o očkování předkládat i PCR test. Mohou o něj bezplatně zažádat pětkrát do měsíce. Stejný limit platí i pro ty, kterým očkování prokazatelně nedoporučí lékař. Pro očkované nadále platí limit 2 neplacené PCR testy za měsíc.
  • Plošné testování ve školách je naplánováno na 22.11., 29.11. a 6.12. Antigenní samotesty jsou povinné pro všechny neočkované děti.

Mapa výskytu koronaviru v ČR:

Aktuální data v ČR:

Aktuální opatření

Jak prokázat bezinfekčnost

  • Od 22. listopadu jako doklad bezinfekčnosti slouží pouze certifikát o očkování anebo doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech.To platí ve službách, ubytování, restauracích a na kulturních a společenských akcích. Testy mohou dále využívat mladí od 12 do 18 let, jednou týdně studenti ubytovaní na kolejích, či osoby přicházející do prostoru sociálních a zdravotnických institucí. PCR test je uznáván i v lázních s nutností jej po sedmi dnech opakovat. Děti do 12 let bezinfekčnost prokazovat nemusí. Testy mohou využívat též lidé, kterým očkování nedoporučil lékař.

Kde nosit roušky a omezení pohybu

  • Ve všech uzavřených prostorách platí povinnost nosit respirátor anebo nanoroušku. Povinnost platí i v práci, pokud není zajištěn dostatečný rozestup 1,5 m mezi pracovníky. Venku není nutné nosit respirátor anebo nanoroušku, pokud je zachován dostatečný odstup 1,5 m. 
  • Roušky nemusí nosit děti v předškolním věku. Starší nezletilí si roušku či respirátor mohou sundat během vyučování v lavicích a při tělesné výchově. Vysokoškoláci musí nosit ochranu dýchacích cest i během vyučování, pokud je v učebně více než 50 lidí. Povinnost nenosit roušku či respirátor se nevztahuje na sportovce, trenéry a rozhodčí v době tréninku či zápasu. Náležitou ochranu dýchacích cest nemusí nosit ani snoubenci či jejich hosté při obřadu a focení. 

Ubytovací služby

  • Hotely a penziony mohou ubytovávat hosty na služebních cestách i za účelem rekreace, pokud potvrdí svoji bezinfekčnost prodělanou nemocí anebo očkováním a nevykazují příznaky onemocnění koronavirem. Hotely mohou uznat testy v případě služebních cest. Na studentských kolejích je uznáváno i týdenní testování antigenním anebo PCR testem.

Sport, hory a lázně

  • Profesionální sport je povolen s podmínkou nutného testování hráčů před každou akcí. Akce jsou povoleny maximálně pro 1000 osob. Diváci musí doložit bezinfekčnost (očkování nebo prodělanou nemoc).
  • Venkovní i vnitřní bazény, přírodní koupaliště, posilovny a wellness centra jsou otevřeny. Nutné je prokázání bezinfekčnosti. Je potřeba dodržovat rozestupy 1,5 metru. Roušky jsou povinné jen ve společných prostorách (mimo bazény, sauny atd.) Šatny jsou k dispozici.
  • Lázně jsou otevřené. Všichni pacienti musí doložit bezinfekčnost. Ti, kteří při příjezdu doloží bezinfekčnost testem, musí test po sedmi dnech opakovat. Ve společných prostorách mimo sauny a bazény platí povinnost nosit roušku anebo respirátor.
  • Lyžařské vleky a lanové dráhy mohou mít otevřeno. Respirátory a nanoroušky budou povinné v kabinách na uzavřených lanovkách.

Obchody, restaurace a služby

  • Otevřeny mohou být všechny maloobchody. Platí pro ně nutnost dodržování hygienických pravidel (1 zákazník na 10 m² prodejní plochy, 1,5 m rozestupy, nejde-li o osoby sdílící domácnost, řízení front pomocí značek indikujících rozestupy, přednost ZTP osob, dezinfekce u často dotýkaných předmětů a zajištěná cirkulace vzduchu).
  • Jsou otevřené také další služby (řemeslné služby, opravny obuvi, autobazary, půjčovny, překladatelské služby, zprostředkování, provoz solárií, cestovní kanceláře, dražby, zastavárenská činnost, vydavatelství, kopírovací práce, provoz lanovek nebo tetovací salony a další.
  • Restaurace, hospody, bary a kavárny mohou mít otevřeno do 22:00. V obchodních centrech se smí jídlo brát pouze s sebou. U stolu může sedět šest lidí nepočítaje v to osoby sdílející domácnost. Rozestupy mezi jednotlivými stoly musí být minimálně 1,5 metru. I zde je však podmínkou ukončené očkování nebo potvrzení o prodělaném covidu v posledních 180 dnech. Platí povinnost nosit nanoroušku a respirátor, pokud zákazník nekonzumuje jídlo a pití. Od 1. listopadu musí restaurace a další podniky bezinfekčnost kontrolovat. 
  • Obdobná pravidla platí pro herny, kluby a kasina. V nouzovém stavu mohou mít otevřeno jen do 22:00. Návštěvníci musí dodržovat alespoň 1,5 m rozestupů. V objektech je nutná ochrana úst a nosu a návštěvníci musí prokázat svou bezinfekčnost. V provozovnách nesmí být více lidí než dovoluje počet míst k sezení a pokud zákazník nekonzumuje jídlo a pití, musí mít nanoroušku anebo respirátor.
  • Vánoční trhy jsou zakázané. Celoroční trhy se konat mohou při dodržování rozestupů mezi stánky alespoň 2 metry a zajištění dezinfekčních prostředků. Platí zákaz konzumace jídla a pití na místě.

Školy a školky

  • Školky jsou otevřené pro všechny děti a ve všech krajích. Děti se ve školkách netestují a nemusí nosit roušky.
  • Školy jsou otevřené, neočkované děti se testují jednou týdně a roušky nejsou povinné během vyučování a tělesné výchovy, jinak je děti ve společných prostorách nosit musí. Pro základní školy a nižší ročníky středních škol postačí chirurgické roušky, pro vyšší ročníky jsou již vyžadovány repirátory.
  • Povinost nosit respirátor mimo výuku platí i na vysokých školách. Tam musí nosit respirátory i během vyučování, pokud se v místnosti nalézá více než 50 lidí.

Kultura, pohřby a svatby

  • Divadla, kina, koncertní sály a další kulturní zařízení jsou otevřeny maximálně pro 1000 osob. V prostorách s kapacitou do 3000 lidí musí všichni diváci starší 12 let doložit bezinfekčnost (testy se neuznávají). V hledišti musí mít všichni diváci po celou dobu nasazeny respirátory. V prostorách nad 3000 lidí je třeba, aby byla 50 % diváků očkována anebo se prokázala prodělaným covidem.
  • Muzea, galerie, památky jsou otevřeny, požádovány jsou rozestupy 1,5 m. U prohlídek nad 20 lidí je vyžadována bezinfekčnost.
  • Svatby jsou povoleny během nouzového stavu maximálně pro 100 osob. Je potřeba, aby účastníci doložili bezinfekčnost, na hostině platí i testy. V průběhu obřadu a během focení není vyžadován respirátor ani rouška, po skončení je však nutné si je nasadit.
  • Pohřby mají podobná pravidla jako svatby, ale počet účastníků je v nouzovém stavu stanoven maximálně na 1000 účastníků. Testy jsou na hostině uznávány. Nutné jsou rozestupy, roušky anebo respirátory.

Povinnosti firem a zaměstnanců

  • Testování ve firmách je povinné minimálně jednou týdně pro všechny neočkované. Neočkovaní, kteří se vrátili ze služební cesty ze zahraničí se při návratu musí prokázat testem.
  • Ochranné pomůcky musí nosit všichni pracovníci. Zaměstnavatelé jsou povinni vybavit pracoviště dezinfekčními pomůckam a dezinfikovat vybraná místa.
  • Závodní stravování je umožněno za předpokladu dodržování hygienických pravidel - maximálně 6 lidí u jednoho stolu a 1,5 m rozestupy.

Více informací na https://covid.gov.cz/opatreni

Covid pas a aplikace Tečka:

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub