Svatby v době koronavirové: Sňatkům svitla naděje, červnové termíny s větším počtem osob začínají být reálné

Svatba

Svatba Zdroj: profimedia.cz

Svatba v přírodě
2
Fotogalerie

Sňatek se letos rozhodlio uzavřít na šedesát tisíc párů. Koronavirová pandemie mnohým z nich ale překazila plány na jejich svatební den. K běžné předsvatební neuróze tak přibyly také obavy, zda se jejich svatba vůbec uskuteční. Dubnové i květnové termíny jsou v tuto chvíli už prakticky passé, pokud tedy nejste ochotni snížit počet hostí na úplné minimum, červnovým termínům ale svitla naděje.

Od pondělí 20. dubna se svatba může uskutečnít za přítomnosti jen hrstky, kokrétně desítky, lidí, a to při dodržení specifických hygienických podmínek. Vyplývá to z harmonogramu postupného uvolňování činností, který v úterý zveřejnila vláda. Svatby to budou vskutku více než minimalistické, za přítomnosti svědků, rodičů a oddávajících. 

Svatby v červnu do 50 osob

Ani v červnu to nevypadá na svatby se stovkou hostí, ale pět desítek už by neměl být zásadní problém, vzhledem k tomu, že od 8. června již budou povoleny společenské akce pro maximálně padesát osob. 

„Mluví se i o tom, že nouzový stav bude platit třeba až do konce června, a nevěsty útokem ruší veškeré termíny, přesouvají je na jiná období a propadají panice. Já doporučuji vyčkávat a dříve než 4 týdny před svatbou nic nerušit,“ říká pro Blesk pro Ženy svatební koordinátorka Lucie Kutzendorferová.

Ta dále uvádí, že mnoho nastávajících se nechce smiřovat s tím, že by svatební obřad posunuli o další rok. „Hodně z nich využilo přesunutí svatby na podzim – což není úplně špatné řešení. Posledních pár let byly podzimní svatby i kolikrát kouzelnější než ty letní,“ dodává Lucie Kutzendorferová.

Jak je to s penězi?

Zálohy obvykle slouží k rezervaci termínu a bývají nevratné. Nastávající by proto měli co nejdříve zjistit, zda to mají takto nastavené i jejich dodavatelé. Některé společnosti, které organizují svatby či zajišťují catering, mohou totiž zálohu vrátit jen v případě, že termín zrušené svatby nahradí jiným párem. Další možností je převedení zálohy na jinou osobu nebo její čerpání na jiné zboží či služby.