Druholigové kryptoměny letos vydělávají kupcům násobky vkladů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
3
Fotogalerie

Letošní rok přeje méně známým kryptoměnám. Na mincích s názvy jako dash, či monero inkasovali investoři za necelé čtyři měsíce více jak polovinu svých novoročních sázek. Dokonce dvojnásobnou hodnotu má od počátku roku měna EOS. Absolutním vítězem z měn, které se ještě vejdou do dvacítky nejvýznamnějších na trhu, je ale binance coin. Z každého v lednu investovaného dolaru mají nyní investoři takřka čtyři.

 

Podle odborníků z trhu pomalu mizí přehnaná skepse poté, co kryptoměny loni stihl dramatický výprodej. „Někdejší bujarou, až bezbřeze euforickou náladu kolem bitcoinu a spol, vystřídal loni hluboký pesimismus a potemnělá rezignovanost. Ani jeden z těchto pocitů ale nemá opodstatnění v realitě a trh může svojí rovnovážnou, objektivní cenu najít teprve tehdy, až nerealistické dojmy a očekávání čas odplaví,“ říká ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Umírněnou renesanci prožívá celý trh. Zatímco na počátku letošního roku měl kryptoměnový trh dohromady podle dat serveru coinmarketcap hodnotu kolem 125 miliard dolarů, dnes se součet cen všech virtuálních měn blíží 180 miliardám dolarů. Trh je tak o zhruba čtyřicet procent výše než na počátku roku. Zhruba stejným tempem letos povyrostla cena stále nejvýznamnější světové kryptoměny, bitcoinu.

„Jsme ve fázi, kdy z trhu mizí hejlové, tedy ti, kteří kryptoměnám nikdy tak úplně nevěřili anebo nerozuměli, a vkládali do nich peníze víceméně hlavně proto, aby bezpracně vydělali na euforické vlně nebo aby se zbavili tísnivého pocitu, že jim cosi uniká,“ dodává Kovanda. Absolutního vrcholu dosáhl trh virtuálních měn v lednu 2018, kdy jejich hodnota překročila 800 miliard dolarů, během následujících dvanácti měsíců ale investoři přišli v průměru takřka o devadesát procent svých investic.

Kurzům prý může v budoucnu přát rostoucí popularita kryptoměn jakožto platebního prostředku. „Rozšiřuje se obrovským způsobem povědomí o kryptoměnách a vnímám i to že lidé chtějí platit bitcoinem či litecoinem, popřípadě že chtějí za své služby dostat takto zaplaceno. Kdo má krypto, pro běžný provoz je prostě in, respektive bude, mainstreamová vlna se teprve zvedá,“ říká nezávislý expert na kryptoměny Radomír Eliáš.