Krypto-graf týdne: Ne na všem zbohatnete, tradiční alternativa bitcoinu za trhem zaostává

Litecoin existuje od roku 2011.

Litecoin existuje od roku 2011. Zdroj: profimedia

V poslední době se výrazně daří altcoinům, tedy jiným kryptoměnám než bitcoinu. Jeho dominance na celkové hodnotě trhu digitálních měn klesá ze 70 na 60 procent. Jenže i za současné situace se na trhu najdou známé projekty, jejichž hodnota má do minulých rekordů daleko. Námětem Krypto-grafu týdne se stal litecoin.

Cena litecoinu se během pátku pohybovala kolem 185 dolarů, necelých čtyř tisíc korun, v prosinci 2017 přitom vyšplhala na dvojnásobek, což představuje dosavadní cenový rekord.

V první desítce kryptoměn podle tržní hodnoty představuje litecoin kromě XRP jedinou, která ještě nezbourala cenová maxima. Vzhledem k tomu, že masivní rally prodělává celý trh kryptoměn, očekávají držitelé litecoinu, že také jejich investice brzy nasedne na trend a dožene „zpoždění“.

Oporu pro svá očekávání mohou najít například v tom, že počet litecoinových adres, který volně koresponduje s počtem držitelů, je nejvyšší od loňského června a dosahuje téměř čtvrt milionu, vyplývá z dat společnosti Glassnode. Spekulanti by ale neměli podceňovat riziko, byť krátkodobé, korekce místy přepálených cen virtuálních měn, která by nadějím na litecoinové rekordy jen sotva přála.

Litecoin mezi ostatními altcoiny nicméně vyniká minimálně v určité stálosti: po bitcoinu představuje v první desítce kryptoměn tu nejstarší. Začal fungoval v roce 2011 a mezi mezi nejrozšířenějšími virtuálními měnami se drží na rozdíl od řady dalších dlouhodobě. Vypovídá o tom mimo jiné skutečnost, jak výrazně se první desítka podle tržní kapitalizace proměnila za posledních sedm let: zůstaly v ní jen bitcoin s litecoinem, projekty typu terracoin či freicoin skončily v zapomnění.

Výhodou litecoinu jsou v porovnání s bitcoinem či etherem nižší transakční poplatky. Řada uživatelů tak používá právě litecoin k přemisťování svého virtuálního jmění napříč digitálními peněženkami a burzami.

Deset let stará kryptoměna je relativně známá i v Česku. Zpropagoval ji například kryptoměnový evangelista Karel Fillner, zaujala i tím, že ji internetový obchod Alza začal v roce 2018 přijímat jako platební prostředek, podobně jako například kavárna Paralelní Polis.

Globální zájem o kryptoměny ale roste zejména v posledních měsících. Celková hodnota trhu s kryptoaktivy počátkem ledna poprvé překročila hranici jednoho bilionu dolarů, zhruba 21,5 bilionu korun.