Třicetitisícová investice do Solany vydělala na byt v Praze, teď loňský kryptohit narazil

Solana

Solana Zdroj: Solana

Logo Solany
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách
3
Fotogalerie

Kryptoměnový trh utrpěl propad, kterému neunikla prakticky žádná z dvaceti tisíc virtuálních měn. Výjimkou není ani projekt blockchainu nové generace Solana a tokenu SOL, který donedávna svou výnosností vysoce překonával bitcoin či ether. U málokteré větší kryptoměny vývoj jejího kurzu prodělal během krátké doby tak dramatickou otočku. Do SOL investovaly i tuzemské fondy.

Cena SOL se aktuálně pohybuje o 85 procent níže v porovnání s loňským rekordním kurzem. Oproti bitcoinu jde o propad dramatičtější přibližně o patnáct procentních bodů. V rámci první stovky digitálních měn podle tržní kapitalizace nejde ale o výjimečný pokles. Agregovaná data portálu CoinGoLive ukázala, že hodnota většiny z TOP 100 kryptoměn se smrskla sotva na desetinu cenových maxim.

U Solany je však situace pro mnohé spekulanty bolestivější mimo jiné proto, že během let 2020 a 2021 kurz SOL poskočil ze zhruba dolaru na 250násobek, čímž SOL přilákal řadu zájemců o rychlý zisk.

Jak (ne)investovat do kryptoměn a čeho se vyvarovat:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Zastánci Solany navíc věřili, že v brzké době tento blockchain svou relevancí a možnostmi převýší význam Etherea, kterému se kvůli pokročilým funkcím a řadě různorodých aplikací přezdívá finanční superpočítač. Solana se nicméně v poslední době potýkala s technickými problémy, její správci museli blockchain opakovaně restartovat, což rovněž ceně SOL uškodilo.

„Blockchainy obecně provozují de facto dobrovolníci. Náhodní lidé s různými motivacemi. Je nemožné garantovat, aby tyto sítě fungovaly úplně bez chyb,“ komentoval spolutvůrce Solany Anatolij Jakovenko pro Bloomberg jeden z dřívějších výpadků Solany.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!