77 dní poté: Liberec dvou primátorů. Od radních se oddělil stín

Od doby, kdy Jan Korytář ze Změny pro Liberec musel opustit primátorské křeslo a usedla na ně sociální demokratka Martina Rosenbergová, uteklo 77 dní. Co se změnilo? Třeba to, že každý radní má svůj stín.

Liberečané se od dubna letošního roku rozdělili do tří kategorií. První se o dění na radnici nezajímá a nezaregistrovala by, ani kdyby na ní vládl Rumburak, další dvě jsou buď korytářovci nebo antikorytářovci.
Jak vidí změny na radnici po 16. dubnu, kdy zastupitelé odvolali primátora Jana Korytáře, současná vládnoucí koalice a jaký je pohled Změny pro Liberec?
„Hlavně se nám povedlo uklidnit situaci a začít zase normálně pracovat. A myslím, že jsme dobrý tým. Věříme si,“ pochvaluje si liberecká primátorka Martina Rosenbergová.
Do opravené rady postoupili noví lidé a jedna dříve opoziční politická strana Věci veřejné. Dubnový třesk vynesl na náměstkovská místa dva zastupitele – Kamila Jana Svobodu pro kulturu a školství a Jiřího Rutkovského pro územní plán. A dříve kulturně-školského Jiřího Šolce postrčil na ekonomického náměstka.
Změna pro Liberec přešla do opozice a minulý měsíc sestavila stínovou vládu, která bude té na radnici koukat do karet. „Pokračujeme ve svém úsilí změnit Liberec v příjemné místo pro život, kterému nevládnou kmotři a pár vybraných podnikatelů,“ tvrdí stínový primátor Korytář.
Reálná i stínová vláda sestavily pro Sedmičku seznam sedmi nejzásadnějších změn za posledních 77 dní. Neshodují se ani v jedné.

Důležité změny podle vládnoucí koalice:

1. Proti korupci

Vydali jsme protikorupční směrnici. Vyvěsíme každou zakázku na internet, máme komisi pro veřejné zakázky, v ní bude po jednom členu z každé strany nebo sdružení v zastupitelstvu.

2. Etický kodex

Připravujeme etický kodex pro zastupitele. Nebude povinný, ale je důležité, kdo se k němu přihlásí.

3.Chod magistrátu

Máme nového tajemníka, který po pěti měsících bezvládí začal řídit magistrát.

4.Dotace

Zachránili jsme dotace na Cyklostezku Nisa u Viaduktu, podepsali jsme smlouvu na rekonstrukci starých lázní. S jejich opravou začneme ještě v létě.

5. Mluvíme s lidmi

Jsme vstřícní k Liberečanům, pořádáme s nimi besedy. Například 20. června to byla diskuse o připravovaných projektech rozvoje města. Jednání zastupitelstva přenáší kamera on-line na internetových stránkách města.

6.Místa ve školkách

Rozšířili jsme počet míst pro předškoláky. Do konce roku zahájíme výstavbu dalších šestapadesáti míst v mateřinkách. Rozjeli jsme odpolední školku v Motýlku na Broumovské a chceme otevřít další.

7.Spolupráce s okolím

Zlepšila se spolupráce s Libereckým krajem, která za minulého primátora moc nefungovala, a také s nejbližším sousedem, Jabloncem nad Nisou.

Ačkoli si oficiální vláda libuje, že změny, které na radnici udělala, posunuly město k lepšímu, Změna pro Liberec mluví o tom, že se na radnici plíživě vrací modro-oranžová koalice ODS a ČSSD. „Odvolali naše lidi z komisí, aniž by nám to nějak zdůvodnili. A ODS získala místa nová,“ namítá Korytář. S tím ale zástupci koalice nesouhlasí.
„Vyměnili jsme šest lidí ze sto padesáti, hlavně ve prospěch Věcí veřejných,“ tvrdí ekonomický náměstek Jiří Šolc. Podle korytářovců ale jedním z důkazů návratu k minulosti je i to, že se vedení nechce vracet ke starým kauzám, za které Liberec dostal pokuty a je tedy jasné, že něco bylo špatně. „Máme na mysli třeba pokutu šest milionů korun od antimonopolního úřadu za kouskování veřejných zakázek pro mistrovství světa v lyžování. Někdo za ně přece nesl odpovědnost,“ namítá Korytář.
Spolu s bývalým ekonomickým náměstkem Jaromírem Baxou připravuje stížnost k Evropské komisi kvůli zakázkám na opravu starých libereckých lázní a přístavbu bazénu, které vysoutěžily firmy Chládek a Tintěra a Syner. A to i přesto, že Úřad pro hospodářskou soutěž je shledal v pořádku.
„Byly udělané špatně a hrozí, že město bude dotaci vracet. Proto na to chceme upozornit,“ míní Baxa. Hodlá hlídat hlavně rozpočet města. „Mám za to, že závěrečný účet, který předložili, neodráží skutečný stav hospodaření města. Je vidět, že potřebuje důslednou kontrolu. Podobné je to i s projekty podporované Evropskou unií a připomínkami k územnímu plánu, takže stínová vláda bude mít práce dost,“ dodal Baxa.

Změny podle korytářovců:

1.Protikorupce
Nové vedení zrušilo výběrové řízení na pracovníky protikorupčního oddělení. Nechce se zabývat kauzami z minulosti. Ani v případech, kdy město dostalo pokutu, například při mistrovství světa v lyžování v roce 2009.

2. Riziko

Místo, aby vyhlásili nová výběrová řízení na zakázky Lázně a Bazén za více než čtyři sta milionů korun, která by ověřila, zda v prvním případě vysoutěžili dobrou cenu, podepsali je a riskují, že město bude dotace vracet.

3. Nemluví s lidmi

Na veřejné projednávání nového územního plánu v květnu přišlo jen pár desítek lidí. Stejně tak na červnovou diskusi o rozvojových plánech města na liberecké radnici. Svědčí to o neochotě mluvit s Liberečany.

4. Primátorka na oko

Nová primátorka se vyhýbá diskusím s lidmi a účastní se spíš ceremoniálních akcí.

5. ODS posílila

V představenstvech a dozorčích radách získala ODS větší zastoupení než Změna pro Liberec, ačkoliv má v zastupitelstvu osm lidí. Za naši stranu jich tam je devět.

6. Zametli se Změnou

Nové vedení odvolalo z komisí šest zástupců Změny pro Liberec, aniž by to nějak zdůvodnilo.
7. Prodej majetku

Problémy s rozpočtem začali řešit zvýšeným prodejem majetku, ačkoliv je to v rozporu s prohlášením nové koalice. V rozpočtové změně chtějí příjmy z prodejů navýšit na dvojnásobek.

Vedení města vyčkává, co stínová vláda podnikne. „Vítám ji, pokud bude konstruktivní a nebude jen kritizovat,“ říká Rosenbergová. Ke svému stínu Korytářovi se vyjadřovat nechce. Kamil Jan Svoboda nemá se svým stínem Kateřinou Absolonovou problém. „Známe se a jsme schopní se domluvit,“ míní Svoboda. Martin Lukáš svůj stín Josefa Šedlbauera blíže nezná. Jiří Šolc se s Jaromírem Baxou od jeho odchodu z radnice nepotkal. „Zatím mě nekontaktoval,“ tvrdí Šolc.
Nejkuriózněji je na tom Jiří Rutkovský. Jeho stínem je Zuzana Kocumová, kolegyně z kandidátky Unie pro sport a zdraví a předsedkyně jejího klubu. Otevřeně podporuje Korytáře, kdežto zbytek klubu zvedl ruku pro jeho odvolání. Kocumová šla za Korytářem a Rutkovský nastoupil na její místo.
Podle turnovského politologa Jana Kubáčka má v této chvíli stínová vláda smysl. Hlavně proto, že se blíží krajské volby a Liberec je stotisícové město s velkou silou voličů. „Ti v poslední době, kdy odvolávali Korytáře, ukázali vůli naslouchat jeho návrhům nejen pro Liberec jako město, ale i pro kraj. Tím, že se blíží volby, je reálná šance řadu věcí změnit,“ poznamenal Kubáček.