Adéla Čápová: V maratonském soukolí

Adéla Čápová

Adéla Čápová Zdroj: Lucie Robinson

V New Yorku uspěla jako modelka, vystudovala „výživovou“ školu, působí jako koučka a píše blog o běhání, které nazývá pohyblivou meditací. I když v rozhovoru pro ZEN přiznává, že někdy tělo týrá až moc.

Běhání jsem původně neměla ráda,“ říká Adéla Čápová. Dnes je tato známá jednatřicetiletá modelka, která fotila kampaně pro značky Wonderbra, Chanel, Agent Provocateur nebo pro návrháře Roberta Cavalliho, vystudovanou trenérkou a nutriční poradkyní. Aby se udržela v psychické i fyzické kondici, běhá. Běh nazývá pohyblivou meditací a píše o něm i na svém blogu themodelsoffice.com. Pár dní před naším setkáním přiletěla z New Yorku, kde už šest let žije. Adéla se stále usmívá a ochotně pózuje fotografce i přesto, že momentálně sejde schody jen pozadu. O den dříve totiž uběhla maraton. „Běh je úžasný sport, potřebujete jen tenisky a město. Celý svět je vaší tělocvičnou,“ říká Adéla o své oblíbené činnosti. Začátky ale rozhodně nebyly jednoduché. „Nebyla jsem schopna bez přestávky běžet déle než 15 minut. Ale pustila jsem se do toho naplno a po pár měsících úporné snahy jsem si uvědomila, že se na běh pokaždé těším. Časem jsem přestala mít rýmy nebo chřipky. Byla jsem schopná v práci udělat dvakrát tolik než předtím. Běhání mi výrazně zlepšilo kvalitu života, aniž bych si toho zpočátku vlastně všimla.“

Jak často chodíte běhat?

V uplynulých šesti měsících jsem se připravovala na maraton, takže jsem vyběhla tak pětkrát týdně a v neděli mě vždy čekala trať dlouhá 21 až 32 km. V průběhu týdne však běh střídám ještě s jinými sporty. Člověk se má snažit své tělo neustále překvapovat, aby příliš nezpohodlnělo a aby opakováním týchž pohybů nebyly přetěžovány stále stejné svaly.

Spousta lidí běhá, protože běhat může každý. Kvůli tomu mají pak někteří zdravotní problémy. Buďto volí špatnou techniku, nebo se během trápí dlouhé hodiny ve snaze zhubnout. Jak podle vás běhat zdravě?

Co když nás po nějaké době začnou bolet kolena nebo kyčle?

V případě zdravotních problémů je samozřejmě potřeba poradit se s odborníky. Například já jsem si bolest kolenou způsobila nesprávným běžeckým stylem. Jak mi můj trenér poradil, stačilo se srovnat do osy a problém zanedlouho zmizel.

Maraton je dnes masovou záležitostí. Je to ještě vůbec zdravé, uběhnout v jednom zátahu 42 kilometrů?

Já sama nejsem přesvědčena, že takto dlouhá trať je zdravá. Potvrzuje mi to i můj organismus. Nezáleží na tom, kolik jsem toho naběhala, kolik pětatřicetikilometrových tréninků jsem absolvovala. Vše nad 30 km je doslova vydřeno silou vůle. Tělu se nechce a ani po tolika trénincích si nehodlá zvyknout. Na takové délky běžeckých tratí nejspíš nejsme stavění. Kratší běhy, půlmaratony a jim podobné jsou určitě lepší nápad.

Adéla ví, že její tělo ani po tvrdém tréninku nechce běhat víc než třicet kilometrů.Adéla ví, že její tělo ani po tvrdém tréninku nechce běhat víc než třicet kilometrů. | Lucie Robinson

Přesto maratony běháte.

Pro mě představují jednoznačnou výzvu, i když to vlastně primárně nebyl můj cíl. Minulý rok jsem chtěla své běžecké úspěchy zakončit pořádným závodem, a proto jsem se rozhodla pro pražský maraton. Měla jsem v plánu uběhnout jeden maraton a tím skončit. Bezprostředně po doběhnutí si člověk řekne: „Už nikdy!“ Dva dny nato jsem už ale byla přihlášená na další dva. Člověk zapomene na krušné chvíle a krize a odnese si jen to dobré. A pak ten adrenalin, endorfiny… Letos mě oslovili přímo zástupci Volkswagen Maraton Praha s myšlenkou, abych se stala patronkou projektu Women’s Challenge, který motivuje ženy k běhání. Taková věc se nedala odmítnout!

Plánujete další závod?

Za čtyři měsíce mě čeká stejná výzva v New Yorku. Nějakým záhadným způsobem jsem se dostala do „maratonského soukolí“ a jaksi nemůžu ven. Díky nepopsatelné atmosféře a neskutečnému osobnímu zážitku se mi z něho ven zatím ani nechce.

Vystudovala jste prestižní Institute for Integrative Nutrition. Co by měl běžec ideálně jíst před tím, než jde běhat, a co by si měl dát bezprostředně po běhu?

Každý člověk je bio-individuální a pro každého platí něco jiného. Během práce s klientem strávím společně i několik týdnů, než zjistím, co jeho tělo vyžaduje. Já mám osvědčený nutriční plán, který neměním. Den před závodem začínám ráno ovesnými vločkami vařenými ve vodě s troškou medu. Mléko bych určitě nedoporučovala, je ho lepší vynechat několik dní před maratonem. Zahleňuje, běžet a,chrchlat‘ není nic příjemného. K obědu si pak dám celozrnné těstoviny, které jsou pro svůj vysoký obsah karbohydrátů něco jako běžecké palivo. Večeřím pak něco lehkého, třeba salát s rybou nebo kuřecím masem. Dvě hodiny před startem si dám banán a nápoj s obsahem polysacharidů. Pít dostatečné množství vody je důležité, nepřepít se je však důležitější.

Jsou v New Yorku nějaké trendy v běhání, které k nám ještě nedorazily?

Myslím, že na žádné výjimečné trendy v New Yorku nenarazíte, běhání je tam spíše součástí životního stylu a tento trend se během posledních let dostal i do Čech.

Zkoušela jste někdy běh naboso?

Zatím jsem neměla dost odvahy. Každopádně krátce se proběhnout naboso v trávě je ten nejlepší pocit, co může být!