Ambiciózní VMware chce narušit celý cloudový trh

VMware.

VMware. Zdroj: Jan Sedlak

Současný cloudový trh se zdá být hodně přecpaný. Mezi dominancí Amazonu, Microsoftu a dejme tomu IBM se snaží kličkovat také několik dalších hráčů, kteří hledají skuliny v poměrně komoditním trhu a snaží se přijít s něčím trochu odlišným. Do oblasti chce velice aktivně proniknout také VMware. Firma, která díky virtualizaci pomohla cloudy stvořit, má přitom současný podíl na cloudovém trhu pouhá dvě procenta.

Cloud je dnes roční trh o velikosti 16 miliard dolarů. VMware si díky dvouprocentnímu podílu umí na určitou část těchto peněz sáhnout, ostatní hráči si ale berou mnohem více. Amazonu patří 29 procent trhu, Microsoftu 11 procent a IBM sedm. Všichni tři navíc každý rok rostou v řádech desítek i stovek procent. Jak se tam tedy prosadit?

Odpovědí jsou firmy a současní zákazníci VMwaru. Mnoho velkých subjektů po celém světě se chystá začít cloud využívat, nechtějí do něj ale přesouvat kompletní IT prostředí. Ideální je pro ně stav něco přesunout ven do cloudu a něco si nadále provozovat v cloudu privátním, ve vlastním datovém centru. Toto hybridní prostředí pak chtějí co nejjednodušeji spravovat a vyvíjet pro něj.

Stádium embrya

„V cloudu běží pět procent enterprise IT zátěže. Trh jako celek je teprve ve stádiu embrya,“ říká k tomu výkonný ředitel VMwaru Pat Gelsinger a věří, že jeho podnik do cloudové hry nepřichází pozdě. VMware pod jeho vedením začal do cloudu výrazně investovat, budovat vlastní datová centra a další provozovat společně s lokálními partnery, které má také v Česku.

Výsledkem má být ona hybridní infrastruktura pro ty zákazníky, kteří chtějí mít cloud jak někde mimo, tak u sebe. VMware nyní vydává novou sadu softwarových nástrojů, které umožňují s tímto prostředím pracovat a provoz libovolně přesouvat „z baráku a zpět“.

Jednou ze zásadních nových funkcí mý být takzvaný Long-Distance vMotion. „S touto technologií umíme přesouvat běžící aplikace na velkou vzdálenost, která je limitována pouze síťovou odezvou. Jsme toho schopni všude, kde dosáhneme odezvy maximálně 100 milisekund,“ vysvětluje Marek Bražina z českého VMwaru.

Cloudový trh jako celek je prozatím ve stádiu embrya.

Jinými slovy, VMware nyní umí přesouvat aplikace v reálném čase v podstatě po celém světě. Není nutné přerušovat jejich chod, a pokud je například nutné přesunout část běžící IT infrastruktury do datového centra o stovky kilometrů dál, mělo by to jít. „Uměli jsme to už v minulosti, ale byl třeba hodně specifický hardware. Zákazníci plné funkce poptávají už asi tři roky, takže projekty budou i v Česku,“ říká Bražina.

„Na našem trhu máme stovky zákazníků, pro které je to relevantní. Už nemusí mít druhé datové centrum pouze pro kritické zálohy, ale mohou si rovnoměrně rozložit zátěž.“ VMware umí při přesunu aplikací v reálném čase přesouvat také operační paměť a storage. Celé fungování umožňuje nasazení virtuálních sítí (SDN), do kterého VMware vstoupil i díky odkupu startupu Nicira za 1,29 miliardy dolarů.

Narušíme celý cloudový trh

VMware věří, že tato jednotná správa soukromých a veřejných cloudů celý byznys nakopne. „Veřejný cloud můžete nyní vidět jako rozšíření vašeho privátního datového centra. Myslíme si, že toto naruší celý cloudový trh,“ myslí si Pat Gelsinger. „Umožníme jakékoliv aplikaci běžet kdekoliv a na jakémkoliv zařízení.“

VMware nicméně není jediný, který koncepci hybridních cloudů tlačí. Velice aktivní je také Microsoft, který rovněž může těžit ze široké báze zákazníků svých serverových produktů, a angažuje se také Cisco se svým InterCloudem.

VMware pro posilování pozice vedle budování vlastního cloudu a datových center po celém světě spolupracuje také s lokálními partnery, kteří na technologiích VMwaru staví vlastní cloudy. V Česku už jich je několik desítek, včetně velkých jmen jako O2, T-Mobile, Casablanca nebo třeba České Radiokomunikace.

Ti druzí na obzoru

VMware v souvislosti s cloudem začal hodně mluvit také o technologiích, které mu na druhou stranu přidělávají vrásky – konkrétně o Dockeru a OpenStacku. Softwarové kontejnery firma podporuje v rámci svých nástrojů a nyní také vydává vlastní distribuci OpenStacku nazvanou VMware Integrated OpenStack. „Je evidentní, že Docker stavíme zejména pro enterprise zákazníky,“ reaguje Bražina na otázku, jak se VMware dokáže v mladé konkurenci odlišit. Cloud ve VMwaru je ostatně z velké části o enterprise sféře.

Rozjelo se také několik projektů, u kterých zatím není jasné, co přesně čekat. VMware pomáhá Googlu doručovat virtuální aplikace do systému Chrome OS a podílí se také na projektu GRID od Nvidie. Přes cloud VMwaru je nyní možné také přistupovat k aplikacím Googlu typu Google Docs.

Cloud se každopádně začíná VMwaru hodně projevovat na finančních výsledcích. Konkrétně na klesajících maržích a zisku. Zatímco v roce 2013 byl zisk 1,02 miliardy dolarů při tržbách 5,21 miliardy, v loňském roce už to bylo 886 milionů při tržbách 6,04 miliardy dolarů. Cloud se zatím na výsledcích podílí pěti procenty, plány jsou na další navyšování.