Autem na náměstí? Až na konci roku

Kvůli stavbě parkovacího domu zůstane část ulice 9. května neprůjezdná.

Plán stihnout rekonstrukci Starého Města a postavit parkovací dům se nedaří. „Práce jsou zastavené kvůli archeologickému výzkumu. Termín dokončení jsme tak odsunuli. Předpokládáme, že v září dělníci dokončí hrubou stavbu a do konce roku bude hotové vše,“ řekl náměstek primátora Adolf Beznoska.

Na náměstí jen od hradu

Opravené náměstí vedení radnice převezme 23. září. Silnice vedoucí z Komenského na Staroměstské náměstí opravená nebude. „Zůstane zavřená kvůli těžkým autům ze stavby. Ta by novou silnici zničila,“ vysvětlil Beznoska.
Navzdory komplikacím se 25. září uskuteční slavnostní otevření náměstí.

Dvojí výzkum

Proč archeologové potřebují více času, vysvětlila ředitelka Ústavu památkové péče středních Čech Irena Benková. „Po objevu historických sklepů staveniště o metr posunuli. Změnu projektu nikdo nenahlásil. Nemohli jsme zahájit výzkum,“ řekla Benková.
Beznoska tvrdí, že vědci zkoumají již probádané. „Lokalitu prohledávala firma Archaia. Vše zdokumentovala,“ reagoval Beznoska. Po dokončení ulice 9. května bude náměstí průjezdné. „Zatím jednosměrně,“ řekl Beznoska.

Zastupitelé nabídli živnostníkům peníze, jako náhradu ušlých zisků při rekonstrukci. „Vím, že to není výše, která zcela pokryje jejich ztráty, ale myslím si, že to bylo vstřícné gesto,“ řekl Beznoska. Podpora město vyjde na osm set tisíc měsíčně.
Podnikatelé jsou sice za peníze rádi, ale na pokrytí nákladů jim nestačí. „Je to hrozné, rekonstrukce trvá už moc dlouho. Nemůžou k nám zákazníci. Tržby nám klesly o padesát procent,“ tvrdila Dagmar Havlová z obchodu Mija. Majitelka galanterie potvrzuje, že peněz je málo. „Zaplatím jen sociální a zdravotní pojištění. Tržby mi klesly na jednu čtvrtinu,“ řekla Stanislava Bechyňová. Adolf Beznoska je o přínosu obnovy náměstí přesvědčený. „Myslím, že splní svůj účel a přitáhne lidi, kteří si budou chtít dát kávu v hezkém prostředí. Vím dokonce o tom, že tam vzniknou tři nové kavárny. Počítáme i s muzeem motorek,“ řekl Beznoska.

Cenné objevy z pravěku

V podzemí lokality pracuje tým archeologů. Raritou jsou tam podle vedoucí výzkumu Lucie Čiháčkové (na snímku) pravěké předměty. „Na samotném náměstí je více nálezů z pravěku než ze středověku. Je to unikátní, ve městech to tak nebývá. Nálezy jsou většinou zničené dřívější výstavbou. Mimořádné je i to, že byly mělko pod povrchem,“ řekla Čiháčková. Archeologové objevili u hradu zhruba čtyřicet kostrových hrobů. Část jich byla orientovaná jinak než bylo zvykem. Směřovaly od jihu na sever, obvykle je to od západu k východu. Nad dvěma z nich byly i náhrobní kameny. V jednom hrobě archeologové našli šperk, takzvanou záušnici.

Dvě stě krabic nálezů

Podobné hroby archeologové objevili nedaleko vstupu do městského paláce Templ. Zajímavé bylo, že na obou místech mělo několik koster srostlé obratle. Výzkum potvrdil osídlení zhruba od roku devět tisíc před naším letopočtem. Archeologové našli i důkazy o osídlení z pozdní doby kamenné. „O tom se vědělo, a je to tak potvrzené,“ řekla Čiháčková.
Vědecký tým objevil převážně keramiku. Naplnila už přes dvě stě banánových krabic. „Z jedenáctého a dvanáctého století máme hodně kostěných nástrojů, takže tam pravděpodobně byly dílny. Našli jsme i pece, nejzajímavější pochází nejspíše z roku dva tisíce před naším letopočtem,“ doplnila Čiháčková.