Automobilka Seat představila svůj první elektromobil. Jmenuje se el-Born

Seat el-Born

Seat el-Born Zdroj: Seat

Seat el-Born
Seat el-Born
Seat el-Born
Seat el-Born
Seat el-Born
11
Fotogalerie

Španělská automobilka Seat, spadající pod křídla Volkswagen Group, odhalila koncept svého prvního elektromobilu. Jmenuje se el-Born a je postaven na platformě VW MEB.

Server Slashgear komentuje vzhled konceptu slovy, že vypadá kříženec Tesly Model 3 a Chevroletu Bolt. Nutno uznat, že toto přirovnání je poměrně trefné, byť vůz nezastírá ani některé prvky typické právě pro značku Seat.

Seat el-Born se představuje

Jak již zaznělo, Seat el-Born je postaven na platformě MEB, kterou Volkswagen Group vyvinul speciálně pro elektromobily. Na ní již bylo představeno několik konceptů, které měly na přední masce logo mateřské automobilky, využívá ji i Škoda v konceptu Vision.

Očekává se, že sériová výroba a zahájení prodejů plně elektrického Seatu el-Born začne v příštím roce. Bude se tak jednat o druhý vůz na této platformě – jako první s ní přijede elektrický hatchback Volkswagenu.

Jak je u této automobilky zvykem, název vozu vychází ze španělského místopisu. Konkrétně El Born je jednou z oblastí katalánského hlavního města Barcelona. Za vzhledem stojí barcelonské designové studio, vyrábět se ale bude v německém Zwickau.

Auto do městského provozu

Platforma MEB je flexibilní, takže může sloužit jako základ automobilů s pohonem předních, zadních, nebo všech kol. Lze ji osazovat několika kombinacemi elektromotorů a různých velikostí akumulátorů. V případě Seatu bude základem motor s výkonem 150 kW (201 koňských sil), se kterým vozidlo zvládne zrychlit z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy.

Akumulátory s celkovou kapacitou 62 kWh poskytnou dle evropského dle měřícího cyklu WLTP dojezd až 420 kilometrů. Zejména při srovnání s deklarovanými dojezdy vozů Tesla je nutné podotknout, že americká testovací norma EPA zpravidla vykazuje nižší hodnoty.

Život budoucím majitelům usnadní podpora rychlého nabíjení s výkonem 100 kW, díky níž bude možné nabít baterie z nuly na osmdesát procent během 47 minut. Automobilka při návrhu počítala s tím, že el-Born bude muset čelit horkým klimatickým podmínkám.

Známá tvář

Na první pohled nese nový elektromobil Seat prvky, které jako by vypadly z oka Tesle Model 3. Další rysy pak připomínají Chevrolet Bolt, nicméně celkově jde o vizuálně pěkně provedený hatchback.

„Náš projektový tým vzal velmi vážně výzvu, aby naše první elektrické vozidlo bylo atraktivní,“ řekl Alejandro Mesonero-Romanos, ředitel designu společnosti Seat. V Ženevě se el-Born představí na 20" kolech se speciálními aerodynamickými prvky a zadním spojlerem.

Novinka také dostane výbavu, díky které poskytne druhou úroveň autonomního řízení. Bude například umět sama zaparkovat či udržovat směr v jízdním pruhu a vzdálenost od vozidla před sebou.

Článek vyšel na serveru VTM >>>