Bakterie vyrobí z lidské moči elektřinu a dobijí tak mobil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Vědci přišli s novým způsobem jak dobíjet mobilní telefon v místech, kde neexistuje přístup k elektrické síti. Zdrojem energie je lidská moč a bakterie, které ji rozkládají ve speciálním mikrobiálním palivovém článku. Jedním z produktů metabolizmu bakterií jsou i volné elektrony, které se v článku jímají na kladně nabitou elektrodu.

Skupina šesti výzkumníků z University of West England chtěla ověřit, zda se mikrobiální palivové články dají použít v praxi. Tato technologie se vyvíjí zhruba třicet let. Komerční využití zatím nenašly, přestože slibují možnost, jak se z lidského odpadu dá v odlehlých částech Země vyrábět energie. Nedávné studie ukázaly, že cesta by mohla vést v použití malých článků, které mají lepší výtěžnost energie. Ty se pospojují do větších celků, které pak mohou například sloužit jako nabíječka na telefon.

Experimentální zařízení se skládalo z 24 menších článků s celkovým objemem 150 mililitrů. Dohromady mohly sériově zapojené články vygenerovat napětí až 7,2 voltů. První výsledky sice potvrdily, že palivové články na moč mohou bez větších problémů sloužit jako zdroje energie, nicméně majitel mobilního telefonu by s jejich výkonem nejspíš spokojen nebyl.

Telefon Samsung GT-E2121B s baterií o kapacitě 1000 miliamperhodin článek dobíjel 24 hodin. Za tu dobu mu dodal energii na odeslání několika textových zpráv a hovor dlouhý 6 minut a 20 vteřin.Telefon Samsung GT-E2121B s baterií o kapacitě 1000 miliamperhodin článek dobíjel 24 hodin. Za tu dobu mu dodal energii na odeslání několika textových zpráv a hovor dlouhý 6 minut a 20 vteřin. | I. A. Ieropoulos et al., Phys. Chem. Chem. Phys. (2013)Foto: I. A. Ieropoulos et al., Phys. Chem. (2013)

Telefon Samsung GT-E2121B s baterií o kapacitě 1000 miliamperhodin článek dobíjel 24 hodin. Za tu dobu mu dodal energii na odeslání několika textových zpráv a hovor dlouhý 6 minut a 20 vteřin. Vědci dodávají, že menší články by díky celkové větší reakční ploše mohly dosáhnout lepších výsledků. Nicméně svůj experiment považují za potvrzení toho, že moč se může pro výrobu elektřiny úspěšně použít.

Nasazení zařízení do praxe by přitom nebylo nijak drahé. Keramické články včetně elektrod a sběračů proudů by mohly stát jednu libru za kus. To je důkaz, že technologie je ekonomicky životaschopná, dodávají vědci z britské univerzity.