Banky si osvojují technologii bitcoinu, může usnadnit obchody s bondy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antana

Skupina 40 největších bank se snaží osvojit technologii decentralizované účetní knihy (blockchain), na níž je založeno fungování bitcoinu. Úspěšně ji otestovala pro obchodování aktiv s pevnými výnosy, jako jsou například dluhopisy. Finanční domy si od této technologie mimo jiné slibují přehlednější a snadnější vypořádání vzájemné bilance.

Společnosti jako Goldman Sachs či Barclays od možností blockchainu čekají významný posun v oblasti rychlosti i bezpečnosti transakcí, jejichž provedení v současnosti někdy trvá až několik dní.

Banky proto ve spolupráci s technologickými firmami jako Eris Industries, IBM či Intel pracují na tzv. chytrých kontraktech. Jde o příkazy, které jsou automaticky potvrzeny a realizovány v závislosti na plnění podmínek smlouvy (například obdržení platby od kupce).

Prostředník není nutný, všechny transakce totiž ověřuje a zaznamenává blockchain, se kterým navíc nelze díky jeho decentralizovanému fungování manipulovat. Finanční domy jej vyzkoušely k převodu nespecifikovaného objemu pevně úročených aktiv.

Bankovní revoluce?

Spolupráci všech subjektů, která začala v loňském roce, zaštiťuje společnost R3 CEV. Do ní nedávno nastoupil Mike Hearn, jeden z vývojářů virtuální bitcoinové peněženky Bitcoin Core, který nedávno prohlásil tuto konkrétní měnu za selhání.

Komunita však tento jeho krok označuje především za projev frustrace z toho, že se Hearnovi nepodařilo prosadit dílčí změny kapacity jednotlivého bloku transakcí.

Technologii, na níž bitcoin stojí, společnost R3 CEV věří, neboť podle jejího šéfa Davida Ruttera má „výrazně zlepší způsob fungování finančního sektoru, a to stejným způsobem, jako nástup elektronického obchodování. Ten znamenal velké pokroky v efektivitě, transparentnosti, škálovatelnosti a bezpečnosti,“ cituje z jeho prohlášení server CNBC.