Berdych končí kariéru jako jeden z nejlépe vydělávajících tenistů všech dob

Tomáš Berdych - 29 milionů dolarů. Dlouho nejlepší český tenista na okruhu byl výjimečným svými schopnosti konsistentně setrvávat mezi nejlepšími, byť na rozdíl od nich nikdy nevyhrál žádný grandslam. O tomto víkendu v průběhu Turnaje mistrů se oficiálně rozloučí se svou bohatou kariérou.

Tomáš Berdych - 29 milionů dolarů. Dlouho nejlepší český tenista na okruhu byl výjimečným svými schopnosti konsistentně setrvávat mezi nejlepšími, byť na rozdíl od nich nikdy nevyhrál žádný grandslam. O tomto víkendu v průběhu Turnaje mistrů se oficiálně rozloučí se svou bohatou kariérou. Zdroj: ČTK/AP

Novak Djokovič - 137 milionů dolarů. Dál pokračuje v kariéře, aktuálně bojuje na Turnaji mistrů, který je každoročním finále celé sezony.
Roger Federer - 128 milionů dolarů. Stejně jako Djokovič dál aktivní, aktuálně v rámci Turnaje mistrů.
Rafael Nadal - 115 milionů dolarů. Ani on na letošním Masters nechybí.
Andy Murray - 62 milionů dolarů. Brita sužovala v poslední době řada zranění, dlouho absentoval a zvažoval konec kariéry. Nyní to vypadá, že se chystá s optimismem na sezonu 2020.
Pete Sampras - 43 milionů dolarů. Tenisová legenda, na snímku z roku 2008 s tehdejším českým prezidentem Václavem Klausem, ukončila kariéru v roce 2002.
10
Fotogalerie

Tomáš Berdych už nikdy grandslamový titul nezíská. O tomto víkendu ukončí svou bohatou kariéru bez vysněného triumfu. Česká hvězda se ovšem mnoho sezon držela mezi desítkou v žebříčku nejlepších tenistů světa. A to z něj podle statistik ATP také dělá jednoho z těch, kteří si kdy tenisem vydělali nejvíc. Víc než mnohem zvučnější jména bílého sportu. 

"Berďa", jak se rodákovi z Valašského Meziřící přezdívá, vstoupil na profesionální okruh v roce 2002. Opouští jej nyní ve věku 34 let. S 13 tituly ATP na kontě, 640 vyhranými a 342 prohranými zápasy. A úhrnným kariérním výdělkem 29 milionů dolarů (675 milionů korun).

Například Jaromír Jágr nebo Petr Čech si ale ve svých sportech, hokeji, respektive fotbale, dokázali vydělat víc.

Všichni včetně Berdycha pak nemohli a nemohou počítat s tím, že tato suma jde přímo jim do kapsy. Odměny musí danit, především pak u tenistů velké náklady spolkne režie jejich a jejich týmů. 

U Berdycha je jeho kariérní výdělek, počítaný v tomto případě pouze z odměn na okruhu, nikoliv reklamních příjmů, výjimečný mimo jiné v tom, že patří ve svém sportu mezi naprostou špičku. To Čech ani Jágr říct tak úplně nemohou. 

V obrovsky konkurenčním prostředí za sebou Berdych nechal ať už stále aktivní jednak hráče jako Marina Čiliče nebo Juana Martina del Potra, jednak i v dřívější tenisové éře méně honorované Ivana Lendla, Borise Beckera, Jima Couriera nebo Johna McEnroea. 

Prohlédněte si na kurtu historicky finančně nejúspěšnější tenisty: