Beroun je Historické město roku 2009

Šest let se Beroun ucházel o titul Historické město. Letos poprvé vyhrál celostátní kolo.

itul Historické město 2009 chtělo dvaapadesát měst. Jediného favorita měl v trojici finalistů berounský starosta Jiří Besser. „Věřil jsem nám. Hrozně moc jsme ten titul chtěli,“ řekl Besser.

Soutěže jste se účastnili šestkrát. Loni jste skončli ve finále, až letos zvítězili. Co podle vás rozhodlo?

Jednoznačně naše urputnost. Sedmnáct let se poctivě věnujeme regeneraci památkové zóny, která v současné době prochází pátou, poslední etapou. Šestkrát jsme se stali v uvozovkách jen vítězi krajského kola. I tam byla obrovská konkurence: Slaný, Poděbrady, Kutná Hora. To, že jsme vyhráli, o něčem svědčí.

Co konkrétně jste loni v historickém centru udělali?

Je to sice cena za rok 2009, ale není to ocenění za jednotlivosti, ale za systematickou práci. Je to ocenění pro všechny, kteří se na obnově centra podílejí víc než sedmnáct let.

Máte spočítané, kolik obnova centra zatím stála?

Vyšlo nás to přibližně na šest set milionů korun.

Jaké další opravy jsou v plánu?

Nejbližší akce už začala. Je to rekonstrukce městského kina, které se nachází v hradebním příkopu a bezprostředně sousedí s městskou památkovou zónou. Další akcí by mělo být vybudování náměstí Joachima Barranda v Biřické ulici.

Za prvenství jste získali milion korun. Jak s ním naložíte?

To rozhodne v červnu zastupitelstvo. Máme tři možné varianty: Použít peníze jako základ pro fond na vybudování náměstíčka J. Barranda. Nebo na opravu hradební zdi u zábranského kostela. Třetí možností je použít sumu na některou z plánovaných akcí v centru města. Ale třeba zastupitelé přijdou ještě s dalším návrhem. Kromě toho jsme získali dvě křišťálové vázy, jednu natrvalo a jednu putovní. Obě pocházejí z nižborské sklárny a chceme je v centru vystavit. Za vítězství v krajském kole jsme dostali sto tisíc korun, které musíme použít na regeneraci centra.