Berounsko z tiché proutěné paluby

Nad Berounem je lze zahlédnout takřka každý podvečer. Není divu. Sezona horkovzdušných balonů právě vrcholí.

Jan Smrčka patří mezi vzduchoplavce už čtvrt století. „Specializujeme se na Berounsko. Je nejhezčí,“ vysvětluje Smrčka, proč v poslední době létá nad Berounem jeden balon za druhým. „Dřív moc možností nebylo. Existovaly kluby v Praze a v Brně. Balony byly drahé a o létání nebyly žádné informace,“ říká dále Smrčka. Balonové létání zažívalo rozkvět v šedesátých letech minulého století. V Česku až od druhé poloviny devadesátých let.

Nad Sněžkou i La Manche

Jan Smrčka má za sebou několik zajímavých přeletů. „Absolvoval jsem jich kolem dvou tisíc. Hlavně u nás v Česku, ale byl jsem i v Lucembursku, Německu, Anglii, Africe a Americe. Přeletěli jsme naší nejvyšší horu Sněžku, kanál La Manche a Tatry ze západu na východ,“ vypočítává dobrodruh. Hlavní sezona balonového létání je od dubna do října. Létá se i mimo ní, ale musí být vhodné počasí.

Bez větru a mlhy

Jaké tedy musí být podmínky? „Neměl by foukat silný vítr, nemělo by pršet a být mlha,“ říká Smrčka. Letošní září bylo takřka ideální. Balony létají skoro denně, po ránu nebo v podvečer. „Přes den v podstatě létat nejde. Vzduch je vyhřátý nerovnoměrně, takže by vír mohl balon unést a mohl by dokonce prasknout,“ podotýká Smrčka. Největší zájem je o podvečerní lety. „Podle mě je to hezčí ráno. Příroda se probouzí, jsou vidět zvířata, jeleni, prasata,“ míní Smrčka.
Lety nejčastěji startují na Karlštejně, Točníku, ve Zdicích anebo Hořovicích. Samotný let trvá hodinu a balon za tu dobu zvládne v průměru patnáctikilometrovou vzdálenost. Je ale třeba počítat i s tříhodinovou přípravou.

Nechutná romantika

Každý let je rituálem. „Po přistání pasažéry pokřtíme a dáme si šampaňské,“ prozrazuje Smrčka. Kdo má rád adrenalinové sporty, nemusí být úplně nadšen. „Je to bezpečné. Ve srovnání s adrenalinovými sporty je tohle nechutná romantika,“ říká vzduchoplavec. Pokud babí léto vydrží, balony budou nad Berounem létat až do půlky listopadu. Co člověk k nebeské turistice potřebuje? Nic zvláštního. Jen vhodné oblečení do přírody, v koši naštěstí nefouká.

Padesátiny ve vzduchu

Manželé Veselých z Řevnic letěli balonem před lety. Oslavili tak společně padesáté narozeniny. „Byla to krása, letěli jsme z Karlštejna. Vzal jsem si i dalekohled. Pro nás pro oba to byl nezapomenutelný zážitek. Ale také pro celou naši rodinu. Přišly se podívat děti i vnoučata,“ vzpomíná na nevšední zážitek Milan Veselý.

Vratné lahve zabraly

Podle provozovatele společnosti Sky partner Aleše Polaneckého z Felbabky se vyhlídkové lety balonem kupují nejčastěji k různým výročím. „Jsou to hlavně svatby a narozeniny,“ tvrdí Polanecký. Opravdový boom údajně odstartoval až film Vratné lahve, kde si let v balonu dopřává Zdeněk Svěrák se svou filmovou manželkou Danielou Kolářovou. „Nazval bych to aktivní plnou referencí. Hodně tomu pomohly i takzvané zážitkové agentury, které lety nabízejí,“ říká Polanecký.

Berounsko je příznivé

Stejně jako piloti ze Smrčkovy společnosti balon.cz, létají nad Berounem i letci společnosti Sky partner Aleše Polaneckého. Oblíbené je okolí Karlštejna, Bubovic, ale i Jílového u Prahy nebo Konopiště. „Berounsko je ideální, jsou tam zajímavé věci k vidění a díky příznivým větrům balony neletí směrem na Ruzyň,“ vysvětluje Polanecký. Místo startu je závislé na počasí. Síla a směr větru určuje trasu balonu poté, co se odlepí od země. „Předem proto raději lidem neslibuji, že uvidí přesně to a to. Až těsně před odletem pilot seznámí pasažéry s lokalitami, které vyhovují aktuálnímu počasí,“ podotýká Polanecký.

Bezpečná a klidná krása

V čem podle něj tkví kouzlo létání v balonu? „Zažijete stejné pocity, jaké měli před mnoha lety první průkopníci letectví. Bez hluku a v malé rychlosti můžete v klidu obdivovat krásné scenérie. Navíc je to velmi bezpečné. Nevím o tom, že by v Česku někdy došlo k nějaké vážné nehodě,“ tvrdí provozovatel. Na Berounsku létají i další společnosti. Například Balony Praha či Bohemia Balón. Cena letenky se pohybuje od 5300 do 5700 korun.