Bitcoin selhal, systém transakcí je před zhroucením, tvrdí jeho vývojář

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Kurz bitcoinu klesl o desetinu poté, co jeden z významných členů jeho vývojářské komunity Mike Hearn uvedl, že tuto digitální měnu považuje za selhání. Současně oznámil konec svých aktivit spojených s jejím vývojem. Důvodem jsou spory o velikost bloků transakcí. Nyní lze zpracovat tři platby za sekundu, což s rozmachem bitcoinu Hearn považuje za nedostatečné a varuje před kolapsem celého transakčního systému. Bitcoin však místo hlubšího propadu postupně začal kurzové ztráty umazávat.

Hearn byl jedním z předních programátorů, kteří spolupracovali na zdokonalování bitcoinové infrastruktury. Touto činností se zabýval více než pět let. „Celou dobu jsem si byl vědom, že bitcoin se nakonec může ukázat jako selhání, přesto mě tento nyní již nevyhnutelný závěr hluboce rmoutí,“ napsal Hearn na blogovací platformě Medium. Své poslední bitcoiny údajně prodal již v prosinci.

K uvedeným krokům jej podle vlastních slov dovedly spory uvnitř vývojářské komunity o velikosti jednotlivých datových bloků, kde jsou transakce zpracovány. Maximální velikost bloku vývojáři již dříve nastavili na jeden megabyte, v průměru pojme tři transakce za sekundu.

To se podle Hearna postupem času ukazuje jako zcela nedostatečné a důsledkem může být hromadění tisíců transakcí čekajících na potvrzení, respektive zhroucení celé decentralizovaná platební sítě.

Vývoj ceny bitcoinu:Vývoj ceny BitcoinuVývoj ceny Bitcoinu | coindesk

Hearn proto spolu s Gavinem Andresem, který se těšil důvěře duchovního otce bitcoinu Satoši Nakamota, vyvinul verzi bitcoinu s označením XT umožňující zpracovat až 24 transakcí za sekundu. Komunita ji však za svou nepřijala. Údajně k tomu ani neměla mnoho příležitostí.

Podle správce serveru bitcoin.org a návazných diskuzních fór totiž Bitcoin XT „nereprezentoval konsenzus vývojářů.“ Veškeré zmínky o něm administrátoři daných stránek mazali, popisuje Hearn napjatou atmosféru uvnitř komunity.

Krize jako příležitost?

Selhání bitcoinu proto nevidí jen v (ne)řešení technických záležitostí, ale především v úpadku idejí, které zrod kryptoměny provázely.

„Bitcoin měl představovat novou, decentralizovanou formou peněz, kde nebylo třeba řešit problém ‚systémově důležitých institucí‘ a hledat v době krize odpovědi na otázku, zda jsou ‚příliš velké na to, aby mohly padnout.‘ Z Bitcoinu se ale nakonec stalo něco ještě horšího: systém zcela ovládaný hrstkou lidí,“ uvádí dále Hearn.

Z pohledu „zvenčí“ však spory uvnitř společenství vývojářů bitcoinu tak fatálně nevypadají. „V tuto chvíli ještě nemůžu brát Bitcoin jako selhání,“ cituje agentura Reuters amerického investora Freda Wilsona.

„Někdy je krize potřebná k tomu, aby dali lidé hlavy dohromady… Jestliže tedy má svět bitcoinu projít krizí, berme to jako příležitost,“ uvádí Wilson. Jeho slovům dodává váhu vývoj kurzu bitcoinu, který prakticky již vyrovnal propad po zveřejnění Hearnova vyjádření.