Bloudění v labyrintu nebo houpání na liáně? I tak se v kraji relaxuje

Květnové počasí láká k výletům. Poblíž Pardubic a Chrudimi lze najít spoustu zajímavých cílů. O adrenalin nebude nouze.

Někdo potřebuje k odpočinku klid, jiný si naopak od běžných starostí nejlépe odpočine při pořádné dávce adrenalinu. Ani v okolí Pardubic či Chrudimi není nouze o spoustu zajímavých turistických cílů. Ať už dávají lidé přednost sportovnímu výkonu, nebo klidné procházce, vzrušujícím zážitkům, nebo třeba poznávání nových věcí. Sedmička vybrala pět tipů na zajímavý výlet.

1. Maglajz na kole

Magma neboli Malebný Geologický Maglajz je jediná cyklistická stezka s geologickou tematikou v Česku. Spojuje Hlinsko a Chrudim, měří šestapadesát kilometrů a má celkem osm zastávek.

První informační tabuli najdou cyklisté na hlineckém nádraží. Potom už začíná jízda proti proudu času. „Vede v podstatě srdcem Železných hor. Převážná část této cyklostezky protíná území, kde se těžila žula. Patří sem například Srní u Hlinska, Křižanovice nebo Nasavrky. Ale také obsahuje lokality, kde bylo naposledy moře. Asi před devadesáti miliony lety. A to je lokalita u Rabštejnské Lhoty Na Skalách,“ říká geolog Daniel Smutek, který před deseti lety dával trasu dohromady.

Železné hory fungují jako velká učebnice geologie. Magma taví informace a pohyb do jednoho. V Lukavici je zastávka věnovaná těžbě pyritu, ve Škrovádu zase čekají příběhy o kamenících a pískovci.

Pro rozluštění velké geologické ságy ale musí cyklista o 340 metrů nad mořem níž a téměř šedesát kilometrů dál. „Končí u Chrudimky ve směru na Píšťovy. Tam je komentář k tomu, jak to ta skála nakonec vzdala a řeka si s ní pohrála tak, že tu kompaktní skálu přeměnila ve štěrk a v balvany a písek,“ vysvětluje Smutek. Trasa patří mezi středně náročné. Dá se ale zvládnout za jediný den.

Stezka Magma

• Začátek: nádraží ČD Hlinsko Konec: Chrudim-Píšťovy ( jez Velryba)
• Délka: 56 km Osm zastávek s informačními panely.

2. Poprvé se zapotí každý

Lanový park na Podhůře u Chrudimi načíná čtvrtou sezonu. Vloni si postroje navléklo pět tisíc lidí. Nejmladším milovníkům adrenalinu jsou tři roky, nejstarším přes sedmdesát.

Rekreační lesy leží kousek za městem. Komu nestačí výstup na rozhlednu Bára, může se vyšplhat na okolní stromy. Lanový park má dvacet překážek. Lanovky, volné kladiny, zhupy nebo liány. Nejníže nad zemí je člověk tři metry, nejvýše deset.

Začíná se přitom už od útlého věku. „Malý lanový park je od tří čtyř do zhruba osmi let. Starší tam mají lezeckou stěnu a od dvanácti už mohou na okruh pro dospělé,“ upřesňuje ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.

V lanové změti se vyplavuje adrenalin. Perné chvilky si tady prožije každý. Od letošní sezony ale začne fungovat i trasa na „zahřátí“. „Udělali jsme novou překážku v prostředku, která ten park rozděluje na dvě části. Lidé, co si tolik netroufají, můžou jít modrou část, která je lehčí. Tu využijí asi hlavně ti, co sem přijdou poprvé. A zadní červená je o něco náročnější. Je tam jedno místo, takzvané crossy, kde se člověk skutečně zapotí,“ říká Odvárka.

Trasa dlouhá 220 metrů ale není nic nepřekonatelného. Po lanovkách se totiž běžně prohánějí i důchodci. A vedou si víc než dobře.

Lanový park Podhůra

• Kde: Podhůra u Chrudimi (2 km směr Seč)
• Parkoviště u vstupu do rekreačních lesů.

V areálu rozhledna Bára, kryté ohniště, nouzové nocoviště, lezecká stěna, lesní tělocvična.

3. Přeskočit si přehradu

Seč je největší vodní plocha v kraji. Ještě na začátku devadesátých let sem na dovolenou jezdilo pětaosmdesát tisíc lidí ročně. Tedy téměř celé Pardubice. Místní se teď snaží slavnou tradici vzkřísit. Pomáhají k tomu nové atrakce, jako je zorbing, což je kutálení ve velké nafouknuté kouli. Oblíbený je i aquaskipper, zařízení na skákání po vodě, se kterým si lidé užijí také hodně zábavy.

Autokemp Seč Pláž už dávno nenabízí jen obligátní pramice nebo šlapadla. Vydřená rýha v trávníku je stopa po obří nafukovací kouli. Právě tudy se milovníci adrenalinu valí do přehrady.

Svah měří zhruba sedmdesát metrů. „Lidé to zkouší, je to atrakce. Většinou to jsou kupodivu ženy. Máme svahovou kouli i vodní. Vodní aquazorbing táhne zase hlavně děti,“ popisuje novinky Milan Cipryán, který má provoz na starosti.

Novinky tady začali testovat před čtyřmi lety. A pokračují dál. Letos se má objevit nové molo pro „vodního ptáka“. Aquaskipper je vyloženě adrenalinová záležitost.

„Vypadá to něco jako skibob, ale uprostřed je kloub. A skutečně pohybem ptáka skáčete po hladině. Ale ne každý to umí. Na naučení je to složitější než windsurfing -říká se, že musíte tak stokrát spadnout a pak už se udržíte. Než člověk získá ten správný rytmus, tak to trvá,“ usmívá se manažer Rekreační oblasti Seč Ladislav Minarčík.

Autokemp Pláž

• Kde: 1 km od centra Seče u přehrady
• Atrakce: trampolíny, vodní trampolíny, dále aquazorbing (vodní koule), zorbing, aquaskipper
(vodní pták), skákací hrad, nafukovací zápasnická aréna sumo, jízdy na koních pro děti

4. Labyrint světa a ráj turistů

Spousta lidí nepotřebuje k aktivnímu odpočinku adrenalinové dávky. Stačí jim procházka pěknou přírodou, klid a ticho. Pro ty, kteří si i takový výlet chtějí zpestřit malým dobrodružstvím, je ideálním cílem malebné městečko Brandýs nad Orlicí.

V tamním přírodním labyrintu se totiž dá zažít spousta zábavy a není k tomu potřeba kdovíjaká fyzická kondice. Bludiště vytvořené z habrových keřů se rozkládá na více než tisíci metrech čtverečních a cesta k jeho středu a zase zpět zabere přibližně dvacet minut. Stává se ale, že lidé bloudí i hodinu. Cesta je totiž důmyslně zamotaná.

K bludišti se lidé dostanou po cyklostezce na levém břehu Tiché Orlice směrem z Brandýsa na Ústí nad Orlicí. Cesta od vlakové zastávky zabere zhruba čtvrthodinku. Cyklisté či milovníci delších procházek se mohou vypravit i z Chocně, odkud je to k labyrintu necelých šest kilometrů malebným údolím Tiché Orlice. A kdyby někomu byla návštěva přírodního labyrintu málo, může v Brandýse navštívit i zříceninu hradu.

Celé bludiště má při pohledu z výšky tvar zeměkoule a inspirací byly kresby Jana Amose Komenského v knize Orbis pictus (Svět v obrazech). Právě učitel národů je největší postavou spojenou s Brandýsem. Několik let tam přebýval, než musel odejít do zahraničí. Před labyrintem stojí jeho monumentální pomník.

Bludiště v Brandýse

• Kde: cca půl kilometru od centra směr Ústí nad Orlicí
• Květen, červen a září: soboty a neděle otevřeno od 9 do 17 hodin, o prázdninách denně od 9 do 18 hodin
•Vstupné: dospělí 30 Kč, děti 15 Kč

5. Let do Prahy? Blériotem!

Už v sobotu 13. května se otevře nově zrekonstruované Letecké muzeum Jana Kašpara. V nových prostorách letiště pod Kunětickou horou budou mít návštěvníci možnost zažít opravdu nezvyklé věci. Jak jinak než letecké.

K dispozici budou například letecké simulátory opravdových letadel, které muzeum provozuje. Lidé se tak mohou posadit za knipl slavného blériotu, se kterým Jan Kašpar absolvoval první dálkový přelet na českém území, nebo letounu Wright. Samozřejmě bezpečně na zemi s pomocí počítače a obrazovky.

„Podle pilotů, kteří létají s historickými stroji, jsou simulátory hodně realistické,“ říká šéf leteckého muzea Martin Kindernay.

Návštěvníci také mohou v trojrozměrném zobrazení zhlédnout záběry z letu do Prahy, který sto let po Kašparovi loni zopakoval na replice starodávného stroje Peter Mára.

„Chceme, aby to nebylo jen muzeum, kde se lidé na něco podívají ve vitríně, ale aby i něco zažili. Proto budeme v létě pořádat i spoustu akcí, kde budou k vidění letadla přímo v akci,“ podotýká Kindernay. Letecké muzeum pod Kunětickou horou je u silnice mezi Ráby a Kuněticemi, v místech, kde cestu přetíná cyklostezka. Po ní se dá dojet z Pardubic za půlhodinku.

Muzeum Jana Kašpara

• Kde: mezi Ráby a Kuněticemi pod hradem Kunětická hora
• Otevřeno: od 13. května
• Novinky: letecké simulátory, 3D projekce, občerstvení, atrakce pro děti