Blues s africkými kořeny i „Hendrix“ show

Šestnáctý ročník nejvýznamnějšího bluesového festivalu ve střední Evropě lákal na osobité kytaristy i výpravu k africkým hudebním kořenům.

Špičkoví hudebníci z bluesových končin a žánrově blízkých zákoutí tohoto stylu se po tři dny scházeli v domě kultury i dalších místech v Šumperku na festivalu Bleus Alive.

I šestnáctý ročník byl tradičně nabitý zajímavými zahraničními jmény. „Letos představíme divákům velké hvězdy z americké a britské scény,“ sliboval ředitel festivalu Vladimír Rybička. Návštěvníci si festivalové hemžení užili i mimo hlavní prkna kulturáku. Řádného přídělu hudební ochutnávky se dočkali i v jeho foyer.

A kdo chtěl okusit bluesový dezert, mohl navštívit některé z neopakovatelných nočních jam session v šumperských klubech.

Hlas jako Waits

Fandové vybroušené kytarové techniky se mohli těšit na Justina Adamse, který roky brázdil hudební štace po boku legendárního Roberta Planta.

Na Moravu kytarista přivezl africko-bluesový projekt JuJu. Vystoupil ale také americký kytarista Kenny Wayne Shepherd nebo britští Hokie Joint se zpěvákem JoJo Burgessem, který svým syrovým projevem a barvou hlasu mohl fanouškům blues připomenout slavného Toma Waitse.

Kenny Wayne Shepherd představil na samostatném koncertě v den státního svátku skladby z čerstvě vydaného alba How I Go. Předskokany mu dělala speciálně sestavená kapela vedená dvěma domácími mladými kytarovými esy Lukášem Martinkem a Marcelem Flemrem. Britští Hokie Joint s excentrickým zpěvákem JoJo Burgessem vystoupil o den později.

JuJu jako třešnička

Páteční večer vyvrcholil formací JuJu, která poprvé do Šumperka přivezla blues s africkými kořeny. Zatímco charakteristické hudební ingredience z černého kontinetu v kapele obstaral gambijský zpěvák a hráč na jednostrunné housle Juldeh Camara, britskou část zastoupil virtuosní Adams. „Kapela JuJu přinesla plnokrevný rock, který v sobě kromě afrických prvků nesl ohlasy hookerovského blues i zeppelinovského rocku,“ vysvětlildramaturg Ondřej Bezr. V pátek se diváci dočkali mezi jinými ještě mladé polské kapely Juicy Band nebo slovenské bluesové písničkářky Zuzky Suchánkové. V sobotu pak lidé viděli zajímavé české kapely United Cans Unlimited a stále populárnější Please the Trees.

Mistr z Texasu

Večerní koncert načali domácí tradicionalisté The Kingsize Boogiemen.

„Bravurní hru na foukací harmoniku předvedl nejuznávanější maďarský mráč Mátyás Pribojszki se svou novou kapelou,“ upozornil Rybička.

Poté šumperské pódium patřilo vystoupení chicagského bluesově-soulového zpěváka Pata Smillieho.

Závěr obstaral dvaasedmdesátiletý texaský hudebník, který si říká Guitar Shorty.