Brněnský AZ Tower už šplhá k rekordní výšce

V brněnských Štýřicích už probíhá samotná výstavba nejvyššího domu v Česku, třicetipodlažní a 111 metrů vysoké budovy AZ Tower. Projekt by měl být stavebně ukončen v červnu 2013. Po půl roce stavební činnosti už AZ Tower šplhá k své budoucí rekordní výšce. „V současné době probíhá ze strany střediska monolitických konstrukcí PSJ realizace prvního nadzemního patra nosné konstrukce. Dokončena tak jsou dvě spodní podlaží, jejichž půdorys je zhruba třikrát větší než běžné patro tohoto mrakodrapu.

„Dokončení monolitické konstrukce a tím svého nejvyššího bodu budova dosáhne v říjnu příštího roku,“ zdůrazňuje Pavel Tureček, projektový manažer společnosti PSJ, která je generálním dodavatelem i spoluinvestorem díla. Projekt navrhli brněnští architekti Aleš Burian a Gustav Křivinka pro společnost AZ Properity, která je ve spolupráci s PSJ a společností AZ servis developerem a koordinátorem celého projektu.

Architektonicky výrazná budova vyroste mezi ulicemi Pražákova a Heršpická poblíž M-Paláce. Nová brněnská dominanta bude složená ze dvou bloků, mezi které bude vložen tubus s komunikačním jádrem – schodištěm a výtahovými šachtami. V dvou podzemních patrech zaparkuje 265 aut. V přízemí budovy se bude nacházet autosalon, atrium s recepcí a obchody. V druhém a třetím podlaží vzniknou kromě obchodů též prostory pro fitness, kavárna, restaurace, menší kanceláře a archiv. V posledních patrech je navrženo 17 exklusivních apartmánů. Díky této koncepci se všechny apartmány zařadí na dlouhou dobu mezi nejprestižnější a nejvýše umístěné bydlení v České republice. Ostatní patra budovy jsou určena pro administrativní a komerční prostory.

Na první pohled zaujme především netradiční zalomení a deformace jednoho z bloků fasády. Ta bude tvořena velkými lesklými glazovanými obklady dvou odstínů. Terakotová barva odrážející sluneční paprsky bude postupně přecházet v bílou splývající s oblaky. Mrakodrap je od prvních architektonických studií řešen jako nízkoenergetická budova. Třicetimetrové hloubkové energetické piloty budou díky tepelným čerpadlům v zimě jímat teplo ze země a pomohou objekt vytápět, v létě obráceným postupem s akumulací tepla v podloží přispějí k chlazení budovy.

Větrání kombinuje přirozený a nucený tok vzduchu. Mezi vnitřními otevíracími okny a vnější keramickou fasádou s pevným prosklením může cirkulovat čerstvý vzduch. Celou jižní fasádu výtahové šachty, která má celkovou plochu 700 čtverečních metrů, pokryjí fotovoltaické panely, které budou sloužit jako zdroj elektrické energie, jež bude spotřebovávána ve společných prostorách budovy. Dále se uvažuje, že na střeše přibudou větrné elektrárny, které budou připomínat šroubovici DNA.