Brněnský Corinth přináší 3D objekty a tisk do světových škol

Mezinárodní obchodní šéf Corinthu Petr Polách a šéf Microsoftu Steve Ballmer.

Mezinárodní obchodní šéf Corinthu Petr Polách a šéf Microsoftu Steve Ballmer. Zdroj: Corinth

Brněnská společnost Corinth už v průběhu léta vydá aplikaci pro Windows 8, se kterou chce zakořenit ve školách a vzdělávacích institucích po celém světě. Projekt se jmenuje Corinth Classroom, využívá dotykových obrazovek a studentům v první fázi nabídne více než 800 trojrozměrných modelů k prozkoumání. Přibývat mají další.

Classroom je v současné době k dispozici ve Windows Store ve formě omezené a prohlédnout je si možné pouze několik základních modelů. Celková databáze má být mnohem větší a společnost neustále nové modely přidělává. „Modely pokryjí biologii člověka, rostliny, zvířata, geologii, chemii, techniku a tak dále,“ vzkazuje pro E15.cz šéf Corinthu Ondřej Homola.

Zajímavě se tváří například sochy reálného umění. Ty jsou to virtuálního prostředí převedeny pomocí trojrozměrného snímání objektů. Podobné se využívá například u nové generace videoher, díky čemuž se dá docílit takřka fotorealistické grafiky. Corinth pro celou aplikaci používá vlastní nástroj DreamWalk.

Expanze po světových školách

Cíl aplikace Classroom je jasný – umožnit učitelům ve školách ukazovat žákům trojrozměrné objekty z různých oblastí. Studenti si mohou objekty natáčet, přepínat po jednotlivých částech a čerpat z databáze. Přednášející zase může využít třeba propojení se sadou Office, takže díky zásuvnému modelu může 3D objekt rychle přesunout do prezentace či Wordu. Modely je zároveň možné vytisknout na 3D tiskárně.

Corinth aplikaci zkouší od února jako beta verzi a pilotní nasazení není malé. „Classroom máme nasazený ve školách v Číně, Thajsku, Lotyšsku, Česku, Švédsku, Kalifornii, Washingtonu či na Maltě a Tchaj-wanu,“ vypočítává Homola.

Ve výukovém softwaru pro školy je samozřejmě veliká konkurence, Corinth má nicméně reálnou šanci na úspěch. Společnost je totiž oblíbeným partnerem Microsoftu, který s nasazováním a propagací pomáhá. Ondřej Homola je často k vidění na různých prezentacích pořádaných Redmondem a podobně.

Brněnský podnik zaujal ještě Steva Ballmera, o čemž jsme informovali v našem dřívějším textu. Corinth se tehdy s CzechAcceleratorem dostal do inkubátoru Rocket Space v Silicon Valley a zaujal s projektem Micro Plant. Ten byl tehdy prezentován i jako „Google Earth pro mikrosvět“. Corinth na Micro Plant později nabalil ještě další dvě aplikace, Engines a Autonomy Augmented využívající rozšířenou realitu. Z nich nyní Classroom vychází.

Corinth ClassroomCorinth Classroom | Jan Sedlak

„Naše programy ze série Micro byly vstupenkou do tohoto byznysu,“ popisuje Ondřej Homola. „Cílovou skupinou byly základní a střední školy a projekty se staly úspěšnými. Školy ale požadovaly rozšíření obsahové části. Proto vznikl Corinth Classroom.“ Aktuální počet více než 800 připravených objektů by tedy měl být dobrým startem a celá aplikace vychází z komunikace s učiteli z celého světa.

Corinth spolupracuje se vzdělávací divizí Microsoftu a v rámci finálního spuštění například jednotlivé národní pobočky zajišťují lokalizaci. Ondřej Homola stále věří, že sázka na Windows 8 a na něm běžící zařízení je dobrá, adopce nových technologií ve školách je údajně stále v začátcích a Microsoft má sílu se do tohoto byznysu dostat. „Zvažujeme ale také přesun do HTML5,“ doplňuje Homola.

V Brně nyní mimo jiné pracují na novém webu, propagaci a do týmu . Corinth jako takový má i jiné činnosti, zejména zakázkové projekty v architektuře, 3D grafice a podobně. Z nich jsou plány se školstvím financovány.