Byt na horách je stále dobrou investicí

Realitní krize samozřejmě negativně dopadla také na český trh s horskými apartmány. O to drtivěji, že apartmány nejsou nezbytně nutné k bydlení, poptávka po nich citelně klesla. Poslední měsíce však ukazují na obrat tohoto vývoje, poptávka se začíná mírně zvyšovat.

Pravdou je, že byt na horách je stále velmi dobrou investicí. Propad trhu začal na podzim roku 2008, letos na podzim však lidé začali bydlení na horách opět kupovat. Nic ale není stejné jako dříve, i ceny apartmánů musely jít výrazně dolů. „Díky rozsáhlé výstavbě apartmánů v Krkonoších v letech 2000 až 2007 se tamější trh přehřál. V posledních dvou letech se tam zejména doprodávaly již dokončené projekty, často až s dvacetiprocentními slevami,“ říká Pavel Velebil z realitní kanceláře Tide reality. Pro některé zákazníky jsou však krkonošská centra stále velmi drahá a hledají příležitosti v jiných horách. Alternativou se staly Jizerské a Orlické hory, Šumava a také Krušné hory, kde se plánují rozsáhlé investice do infrastruktury. Na Moravě je pak největší poptávka po Jeseníkách, Beskydech a Javorníkách. Mezi kupci převažují Češi.

#####Bydlení pro milovníky letních i zimních sportů

Kdo si tyto byty, které nepatří obvykle mezi nejlevnější, kupuje? „Například horské apartmány v Deštném v Orlických horách si pořizují hlavně zámožní obyvatelé nedalekého Hradce Králové a Pardubic a využívají je jak k vlastní rekreaci, tak jako investici do nemovitosti, kterou pronajímají. Byty na Ramzové v Jeseníkách si kupují milovníci lyžování a vysokohorské turistiky z celé Moravy a Slezska. V termínech, kdy tyto byty nevyužívají, je pak pronajímají,“ osvětluje Jan Koubík z developerské společnosti BEMETT. Tyto nemovitosti se v mnohém neliší od nově stavěných bytů určených k trvalému bydlení, snad pouze standardně o něco menšími výměrami, které jsou na přechodný pobyt dostačující. „Horské apartmány mají charakter bytu. Samozřejmě každý z klientů si může vybrat z široké škály standardů a nadstandardů,“ podotýká Jan Koubík. Vybírat je běžně možné z dispozičních řešení 1+kk až 3+kk o velikostech přibližně 20 až 90 metrů čtverečních.

#####Cenově odstupňované hory

Stejně jako v každém větším městě se na ceně i horského bytu podepisuje především jeho poloha, dalo by se říci, že české hory jsou cenově odstupňované. „Byty v Krkonoších jsou dnes často předražené, proto je vhodné se zamyslet i nad nabídkou levnějších apartmánů na jiných horách. Pro obyvatele Prahy mohou být levnější alternativou například Orlické hory, které jsou dopravně dostupné podobně nebo dokonce lépe než Krkonoše, a ceny apartmánů zde přitom mohou být o 30 až 50 procent nižší,“ uzavírá Jan Koubík.