České firmy se snaží prosadit v indickém Silicon Valley

Bangalore, Bengalúr, Indie

Bangalore, Bengalúr, Indie Zdroj: Muhammad Mahdi Karim, GFDL 1.2, wiki

Indie má mezi exportéry špatnou pověst. Při zmínce o miliardové zemi byznysmenům v mozku většinou naskočí klasická klišé o prolhaných Indech, složité byrokracii a zoufale zdlouhavém vyjednávání. Přesto se najdou odvážlivci, kteří si na těžký trh troufnou. Jedním z nich je i Josef Hrubec, který v Indii od píky rozjel výrobu serverových rozvaděčů pro českou firmu Conteg.

„Stále je tu třikrát levnější pracovní síla než v Česku. Úředním jazykem je angličtina. To jsou výhody, které třeba Čína nemá,“ říká Hrubec.

Conteg rozvaděče vyrábí ve svazovém státě Karnataka ve městě Bengalúr (dříve se používal anglický přepis Bangalore), kterému se kvůli vysoké koncentraci IT firem přezdívá indické Silicon Valley. Výrobní závod zaměstnává patnáct lidí a jeho obrat v prvním roce dosáhl dvanácti milionů korun. V letošním roce chce Hrubec tržby zdvojnásobit a pak každým rokem růst o milion dolarů.

Do tří let by chtěl z Contegu udělat jednoho ze tří hlavních hráčů v oboru. Mají to zajistit kontrakty s velkými hráči, jako je třeba státní telekomunikační firma BSNL, která si u Contegu objednala 18 tisíc rozvaděčů. „Pokrýváme celý jih země. Nyní se chci zaměřit na stát Maharastra, kde leží Bombaj, a na Dillí.“

Indické peklo

Hrubec není v Indii žádným nováčkem, žije a pracuje tu už přes sedm let. Za tu dobu vystřídal různé práce i kouty lidnaté země: pomáhal stavět školu v Himaláji, zastupoval českou strojírenskou firmu v Dillí nebo radil českým firmám v Bombaji. Za tu dobu se naučil hindsky a poznal místní mentalitu, což je pro úspěch zásadní. Proto si ho také firma Conteg vybrala.

„Tři hlavní IT centra v Indii jsou Bengalúr, Dillí a Bombaj. V Dillí je příliš byrokracie, v Bombaji je vše drahé. Proto jsme si vybrali Bengalúr. To se ukázalo být dobrým rozhodnutím. Je tu kvalifikovaná pracovní síla, která už má zkušeností s prací pro mezinárodní firmy,“ vzpomíná ředitel asijské pobočky na výběr místa. Firmu přijel do Bengalúru rozjet zcela sám. Pro začátek měl s sebou jen několik kontejnerů se zbožím na překlenutí doby, než se rozjede vlastní výroba.

Více čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro

Radek Palata: Po čínské dekádě přichází indická