Česko může přijít o 14 miliard z eurodotací na internet, neplní podmínky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

České republice hrozí, že nebude moci čerpat dotace 14 miliard korun z evropských fondů na rozvoj vysokorychlostního internetu pro koncové uživatele, neboť neplní podmínky jejich čerpání. "Národní plán pro rozvoj sítí nevyhovuje evropským pravidlům," uvedli zástupci telekomunikačních firem spolu s hospodářskou komorou na dnešní tiskové konferenci.

Svaz průmyslu a dopravy požádal o schůzku premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že se chce se zástupci odvětví setkat v úterý. Setkání firmám nabídl i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Česko již dříve definovalo záměr pokrýt do roku 2018 populaci internetovým připojením nejméně 30 Mbit/s. Dotace z evropského programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyžadují investiční spoluúčast telekomunikačních firem. Česko by dotace mohlo čerpat do roku 2023.

Chybí analýza pokrytí

Podle členky představenstva hospodářské komory Hany Továrkové ale chybí chystanému vládnímu plánu některé náležitosti, které EU pro čerpání dotací vyžaduje, zejména analýza současného stavu internetového pokrytí. Firmy proto vyzvaly vládu, aby nezávislou analýzu nechala zpracovat. Jako zpracovatele navrhly Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Mládek uvedl, že se zároveň snaží dosáhnout dohody s ministerstvem vnitra o rozvržení celkové částky 14 miliard tak, aby deset miliard šlo na rozvoj vysokorychlostního internetu a čtyři miliardy byly použity nepřímo cestou Integrovaného regulačního operačního programu (IROP) ve správě ministerstva vnitra. Dosud bylo záměrem vnitra rozdělovat šest miliard.

„Z našeho pohledu je nejdůležitější, aby stát konečně nezávisle, nepředpojatě a přesně zmapoval, kde je třeba pomoci ze státních prostředků nebo evropských dotací. Předpokládá to i Evropská komise, aby uvolnila z evropských fondů na financování infrastruktury byť jediný eurocent. Je potřeba kvalitní analýza, kterou zatím během roku práce na plánu rozvoje NGA sítí nedokázalo ani MPO, ani MV udělat,“ doplnil Jakub Rejzek z ISP Alliance, která zastupuje internetové providery.

Funkční dokument

ČTÚ si podle mluvčího Martina Drtiny váží důvěry, kterou mu asociace projevily. „Vždy jsme byli připraveni pomoci s přípravou podmínek programu podpory rozvoje sítí nové generace v rámci naší expertní role,“ dodal.

Bělobrádek se podle svého vyjádření bude snažit, aby byly zohledněny požadavky zástupců telekomunikačního sektoru a současně aby národní plán byl dlouhodobě funkční a nikoliv jen účelový dokument.

„Zástupci digitálního průmyslu si rozhodně zaslouží ze strany státu odpovídající vážnost při projednávání tak závažných strategických rozhodnutí, protože tento segment průmyslu již dnes tvoří významnou část HDP, vynakládá nejvyšší výdaje na výzkum a vývoj a hraje klíčovou roli v budoucnosti naší země,“ uvedl s tím, že nabízí diskusi se zástupci trhu v rámci Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst.

Představitelům ICT průmyslu se nelíbí, že ministerstva poskytují neadekvátně krátkou dobu pro vyjádření k návrhům významných dokumentů a ignorují připomínky trhu. Obávají se aktivity ministerstva vnitra, které chce část dotací přerozdělovat prostřednictvím nově vytvořeného státního podniku. Dotace by ale nesměřovaly ke koncovým uživatelům, ale do komunikačních sítí státních úřadů.

Ignorace trhu

„Aktuálně představené návrhy veřejné podpory výstavby vysokorychlostního připojení k internetu ignorují základní pravidla veřejné podpory, jsou připravované zmatečně a bez konzultací s průmyslem,“ uvedl prezident ICT unie Svatoslav Novák.

„Máme za to, že v situaci, kdy český trh v oblasti výstavby internetových sítí je plně funkční a úspěšně jsme zahájili programové období vypsáním prvních výzev z operačního programu, není nyní důvod dávat Evropské komisi najevo, že v ČR máme nějaké nesrovnalosti. Vyřešme si situaci u nás doma, zpracujme kvalitní legislativu a strategické dokumenty a nebude potom důvod dělat jakékoliv přesuny kompetencí ani evropských prostředků,“ uvedla členka představenstva svazu průmyslu Milena Jabůrková.

Podle zástupců telekomunikačních firem by se celá agenda měla vrátit pod ministerstvo průmyslu a obchodu, které na strategii původně pracovalo. Zároveň musí národní plán přepracovat, aby vyhovoval pravidlům EU i připomínkám trhu.