Český „divoký chmel“ Kazbek dává jméno řadě českých piv

chmel, ilustrační foto

chmel, ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Chmel Kazbek vyšlechtili odborníci z žateckého Chmelařského institutu v roce 2008. Jde o českou aromatickou odrůdu chmele vyšlechtěnou z hybridního potomstva a zkříženou s divokým původně ruským chmelem. Vyznačuje se robustností, stabilitou a výjimečnou chutí i vůní.

Kazbek ležák má obsah alkoholu 5,1 % objemových a extrakt původní mladiny 12,3 % hmotnostních. „Je to poctivá dvanáctka, která nabízí zajímavý chuťový zážitek. Dle mého názoru je tento ležák rovnocenným partnerem pro výrazně nachmelená piva typu IPA nebo ALE, která se začínají na českém pivním trhu objevovat,“ konstatoval manažer kvality Heienekenu ČR Jiří Brňovják.

Na trhu se Kazbek objevuje v době masopustu – díky své hořkosti se hodí právě k tučným masopustním pokrmům. V portfoliu krušovických speciálů nahrazuje až dosud vařené pepřové pivo.

Z Kazbeku a leckde pod totožným názvem však už vaří hořké pivo podobné pivům pale delsí dobu minipivovary. Pod značkou Mazák jsou na trhu Amber Ale, Brown Ale, Indian Pale Lager i Ale. Vilém vaří z Kazbeku 11 Pale Ale. Používá se i k výrobě chuťově úchvatného speciálu Frankies Choco Stout. A k výrobě svých piv Ale ho používá Nomád či Zhůřák. Své portfolio s ním obohatily i menší průmyslové pivovary: havlíčskobrodský Rebel ho používá pro výrobu své IPA, Purkmistr pro Californian Ale 13.

Až dosud se silně chmelená piva typu IPA a APA vařila z dovážených, většinou amerických chmelů. Ty začíná žatecký Kazbek úspěšně nahrazovat. Vychutnejte si nejen v době masopustu…