Český trh dobývá rozjetá švýcarská softwarová firma Veeam

Martin Štětka, ředitel Veeam Software pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Martin Štětka, ředitel Veeam Software pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Zdroj: Jan Sedlak

Čas od času se IT trhu objeví společnost, která dokáže vyrůst i v oblastech trhu, jež zdají být beznadějně rozebrané a obsazené. „Myslím, že nám v tom hodně pomáhá skutečně dobrá technologie, situace na trhu a jednoduché licencování,“ zamýšlí se v rozhovoru pro E15.cz Martin Štětka, šéf české, slovenské a maďarské pobočky softwarové společnosti Veeam, která do vzorce z úvodní věty přesně zapadá.

Veeam působí na českém trhu zhruba 2 roky a za tu dobu firma stihla šestinásobně vyrůst. „Za první 3 kvartály roku 2013 jsme zaznamenali meziroční nárůst prodejů o 60 procent. V roce 2014 počítáme s dalším silným růstem okolo 50 procent,“ popisuje Štětka. „Aktuálně u nás registrujeme řádově tisíce zákazníků.“

Tato čísla v podstatě kopírují vývoj, který společnost fungující od roku 2006 s centrálou ve Švýcarsku zaznamenává po celém světě. Firma počítá, že za loňský rok utrží mezi 260 ­a 270 miliony dolarů s tím, že v roce 2012 činily tržby Veeam 175 milionů dolarů. Do 5 let by celkové tržby měly vyrůst až na miliardu, možná se ale tato meta pokoří o něco dříve. Trhu se zálohováním sice stále vévodí obři jako EMC, IBM či Symantec, Veeam je ale minimálně podle Gartneru považován za jednoho z hlavních vizionářů a inovátorů.

Zvirtualizováno. Teď zálohovat

„Přišli jsme na trh ve velice pokročilé fázi virtualizace serverů,“ navazuje Štětka na to, proč se Veeamu v Česku tolik daří. Oficiální čísla a statistiky o tom, kolik je zdejšího serverového trhu zvirtualizováno, není úplně možné získat, rozhodně lze ale mluvit i o více než 2 třetinách. To potvrzují například lídři na trhu z VMwaru. „Prodej pouze virtualizačních nástrojů už by nás neuživil, musíme se soustředit na cloud a podobně,“ popisuje šéf zdejšího VMware Michal Stachník.

Proč je virtualizace pro Veeam tak důležitá? Jeho software totiž slouží na zálohování, ochranu dat a monitoring právě ve virtuálním prostředí. Tyto nástroje si berou informace přímo z hypervisoru (vSphere od VMware a Hyper-V od Microsoftu), nepoužívají se žádní softwaroví agenti, díky čemuž není tolik zatěžována infrastruktura. A poslední záloha se tak v některých případech dá vyvolat i v řádech minut.

Veeam tak konkuruje nejenom mnoha zavedeným hráčům na trhu, ale představuje konkurenci také třeba pro samotného virtualizačního obra VMware, který se rovněž společně s novými nástroji snaží zákazníkům prodávat své technologie pro zálohování „virtuálna“.

Martin Štětka shodou náhod před lety zdejší pobočku VMwaru rozjížděl. Nyní stojí v roli jeho partnera, ale zároveň i konkurenta. Prostor pro další silný růst je podle jeho slov a vizí celé společnosti zejména cloud a přesun dat do velkých datových center. „Budoucnost je jednoznačně v zálohování do cloudu,“ tvrdí Štětka. „Například ve Spojených státech nám velice rychle roste poptávka od velkých cloudových poskytovatelů. V Česku už jsme s těmi velkými v jednáních také,“ navazuje český manažer. „Důvod, proč je zajímáme, je jasný – pomáháme jim prodat jejich úložný prostor.“

Růst Microsoftu

Na Veeamu už ostatně běží velká část zdejších velkých datových center, stejně jako několik zákazníků ze státní správy. I přesto se ale společnosti daří prodávat zejména do menších a středních podniků (SMB). Hodně z těch, které E15.cz oslovil, poukazují zejména na kvality samotné technologie, ale také licencování. Veeam totiž neprodává licence například podle licencí na Oracle a podobně, ale čistě podle procesorových jader.

Díky silné přítomnosti v SMB vidí mladá zálohovací společnost jeden veliký trend – hypervisor Hyper-V od Microsoftu začíná v tomto segmentu hodně růst na úkor vSphere od VMware. „Větší část našich zákazníků stále běží na VMware, což je dáno celkovou instalovanou bází, ale dorovnávání ve skutečnosti probíhá hodně rychle,“ popisuje Štětka. Potvrzuje tak fakt, o kterém se ví už delší dobu. Redmond se s Hyper-V na menší a střední společnosti hodně soustředí, zatímco VMware si stále více hledí větších projektů a v poslední době také komplexního řešení v podobě softwarově definovaných datových center a cloudů.

Tuzemský trh aktuálně obsluhuje 14 lidí – v Česku jich fyzicky sedí 9, zbytek je pak k dispozici v pobočkách v Petrohradě a Dublinu. Prodej probíhá skrze partnerský kanál a v nejbližší době se na tom s největší pravděpodobností nebude nic měnit.