Cestovatelé s trabanty vybrali rekordních 2,8 milionu

TRABANTEM NAPŘÍČ TICHOMOŘÍM

TRABANTEM NAPŘÍČ TICHOMOŘÍM Zdroj: Startovac.cz

Původně chtěli čeští cestovatelé se svými jasně žlutými trabanty vybrat na dofinancování své cesty do Austrálie a Tichomoří a plánovaný film z ní půl milionu korun. Výsledek je ovšem zcela nečekaný - přes server Startovač.cz poslalo téměř 3900 lidí Danu Přibáňovi a jeho společníkům 2,81 milionu korun, tedy částku o 563 procent vyšší, než chtěli. Vybraná částka je novým rekordem rozvíjejícího se způsobu financování pomocí přátel, známých i zcela cizích lidí zvaný crowdunding.

Rekordní je i rychlost, kterou se sbírka začala plnit. Přibáňovi se totiž podařilo základní částku vybrat za pouhých 24 hodin, první milion pak za dva dny. „Trabantisté zlomili všechny rekordy. Rychlost, dosažená částka a zájem o kampaň posouvá česko-slovenský crowdfunding o několik dalších úrovní výše,“ uvedl Martin Brykner ze Startovače.

promovideo z kampaně na Startovači

K protinožcům se výprava čítající kromě osádky dvou trabantů také jeden polský fiat zvaný maluch a dva motocykly na konci března. Zhruba čtyřměsíční cestou v délce 20 tisíc kilometrů a filmem tak chtějí navázat na předchozí tři túry - Trabantem Hedvábnou stezkou (2007), Trabantem napříč Afrikou (2009) a Trabantem Jižní Amerikou (2014).

„Austrálie nám zbyla. Cestujeme ekonomicky. Napřed byla Asie, která byla nejlevnější, pak o něco dražší Afrika a Jižní Amerika, která byla dražší než Afrika, ale levnější než Austrálie,“ řekl Dan Přibáň novinářům před měsícem při rozloučení s auty a motorkami, které do Austrálie vyrazily lodí nejdříve. Samotná výprava za svými dopravními prostředky na konci tohoto měsíce.

cesta trabantůcesta trabantů | Startovac.cz

Crowdfunding je systém hromadného financování, který slouží nejen pro financování uměleckých počinů, ale i třeba počítačových her či třeba nastartování vlastního podnikání. Stává se tak ve chvíli, kdy vydavatelé, investoři ani banky nemají v projekt důvěru nebo se jeho autoři nechtějí vázat. Přes stránky typu Startovač.cz nebo Hithit.com a další mohou představit veřejnosti svůj projekt a částku, kterou potřebují. Příznivci i naprosto neznámí lidé pak mají možnost po omezenou dobu - většinou měsíc - autorům projektu peníze zasílat. Pokud se peníze vyberou, projekt spatří světlo světa. Pokud se do daného termínu nevyberou, vrací se v plné výši zpět donátorům.

V Česku tento systém inspirovaný mnohem větším americkým serverem Kickstarter.com a dalšími funguje od roku 2011. Podle studie Aspen Institutu z října loňského roku se na crowfundingové projekty v Česku vybralo za tři roky přes 24 milionů korun. Nejvíce - téměř dvě třetiny - přes Hithit.com, zhruba čtvrtina pak přes Startovač.cz. Podíly dalších serverů se pak již pohybují v řádech procent.

Nejvyšší částky vybrané přes crowdfunding v Česku v milionech korun
typ projektu server požadováno vybráno nárůst v procentech
Trabantem napříč Tichomořím výprava, film Startovač.cz 0,5 2,81 563
United Islands 2014 v Kinského zahradě koncert Hithit.com 1,6 1,74 108
Mňága&Žďorp - Made In China natočení CD Startovač.cz 0,5 0,58 116
Infobaden TV internet Startovač.cz 0,5 0,53 105
Takovej barevnej vocas letítí komety film Hithit.com 0,35 0,48 137

pramen crowdfundingové servery v ČR

Největší platformy do října 2014Největší platformy do října 2014 | Aspen Institute

Crowdfunding pomáhá už i vědcům