Cestu na Mars by mohla usnadnit recyklace moči astronautů

Cestu na Mars by mohla usnadnit recyklace moči astronautů. Ilustrační foto

Cestu na Mars by mohla usnadnit recyklace moči astronautů. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Odborníci z Clemson University ukázali, že (nejen) moč astronautů by mohla být přeměněna na plasty a potravu. Přesně takový druh inteligentní recyklace odpadu přitom budeme potřebovat, máme-li jednoho dne skutečně vyrazit na Mars… případně ještě dál.

Trik spočívá v kvasince Yarrowia lipolytica, která se dokáže živit dusíkem z naší moči a uhlíkem z našeho dechu. Vědci už dosáhli toho, že produkuje malé množství polyesterů či živin a nyní se snaží její výkonnost ještě zvýšit.

Například jeden konkrétní kmen byl vyvinut za účelem poskytování omega-3 mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na srdce, oči a mozek. Na Zemi si lze samozřejmě koupit nejrůznější doplňky stravy, jenže ty mají trvanlivost jen několik let.

Jiné kvasinky zase vyrábějí polyesterové polymery. Tento typ plastu můžete najít především v oblečení. Pomocí technologie 3D tisku by ho astronauti mohli používat k tvorbě i opravám různých nástrojů atd.

Video placeholde
The Spacefaring Power of Pee • Živě.cz

„Naučili jsme se, že pokud jde o genetiku a biochemii, Y. lipolytica jsou odlišné od jiných kvasinek… Motivací pro náš projekt je dosáhnout biologického systému, který by astronauti v případě potřeby mohli probudit z klidového stavu, a on by začal produkovat to, co jim zrovna bude chybět,“ uvedl jeden z badatelů Mark A. Blenner.

K tomuto cíli samozřejmě zbývá ještě dlouhá cesta. Mj. je zapotřebí vyřešit zádrhel spočívající v tom, že kvasinky ke správné konverzi uhlíku momentálně potřebují jistou dodatečnou přísadu. Blenner a jeho kolegové, kteří jsou financováni z grantu NASA, nicméně doufají, že nakonec budou slavit úspěch.