CETIN chystá dluhopisy za dvě miliardy eur, chce rozvíjet sítě a zrychlit internet

Z O2 se vydělí společnost Cetin, která dostane veškerou infrastrukturu

Z O2 se vydělí společnost Cetin, která dostane veškerou infrastrukturu Zdroj: Profimedia.cz

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově (na snímku z 20. dubna). Opustit chce nejen administrativní budovu, ale i technologický komplex včetně vysílací věže, která je jednou z dominant Prahy 3. Budova firmě už nevyhovuje z technologického i ekonomického hlediska
vysílání, digitalizace, telekomunikace
operátoři, telekomunikace
telekomunikace, sítě, satelity
telekomunikace
7
Fotogalerie

Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) chystá vydání dluhopisů v celkovém objemu do dvou miliard eur (cca 54 miliard korun). Finance chce použít na investice do rozvoje mobilních sítí a zrychlení připojení k internetu. 

Telekomunikační společnost CETIN potřebuje finanční prostředky na nové investice. Pověřila proto banky BNP Paribas, HSBC a PPF Banku jako dealery ke zřízení eurodluhopisového programu ve více měnách v objemu, který dosáhne až 2 miliard euro. „Úrokové sazby jsou nízko, firmy si tak můžou půjčovat za výhodných podmínek,“ uvedl Petr Bártek, analytik České spořitelny.

Peníze jsou potřeba na realizaci rozsáhlých investičních záměrů, které společnost CETIN oznámila v říjnu loňského roku s tím, že plánuje investovat 22 miliard korun. Peníze budou směřované do rozvoje vlastních telekomunikačních sítí, především ke zrychlení připojení k internetu prostřednictvím pevné a mobilní sítě. Dojde také k rozšíření pokrytí na území ČR.

Úroky u dluhopisů se budou odvíjet od hodnocení ratingových společností, především Fitch Ratings, od které získala firma investiční stupeň BBB se stabilním výhledem. „Hodnocení BBB odráží mimo jiné unikátní obchodní model společnosti CETIN, která je jediným velkoobchodním provozovatelem celoplošné telekomunikační infrastruktury v Evropě, finanční stabilitu vyplývající z dlouhodobých smluv, zodpovědnou finanční politiku i solidní, zavedenou tržní pozici společnosti,“ uvedl finanční ředitel CETIN, Filip Cába.

V loňském roce firma vytvořila čistý zisk 1,8 miliardy korun při tržbách 19,7 miliardy korun.