Chovanec prosazuje státní internetovou agenturu

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Ctk

Ministerstvo vnitra pokračuje v plánu na vybudování neformálního nástupce dříve silného Českého Telecomu. V dokumentu, který má deník E15 k dispozici a který obdrželi členové vlády, vnitro navrhuje vytvoření nového státního podniku s názvem Národní agentura pro komunikační a informační technologie České republiky.

Úřad Milana Chovance se o internet začal zajímat kvůli 14 miliardám, které na jeho rozvoj do Česka přijdou z Evropské unie. Dřívější plány navrhovaly, že se koordinátorem výstavby sítí nové generace stane vnitrem ovládaná Česká pošta. Roli koordinátora má nyní převzít nový státní podnik. Ten bude mít pod sebou i registr takzvané pasivní infrastruktury, což jsou v podstatě „díry v zemi“, ve kterých vedou optické kabely internetových sítí. Informace do registru mají dávat i soukromí internetoví poskytovatelé.

Podnik by podle dokumentu měl zahájit činnost už 1. října a měl by se sloučit s Odštěpným závodem ICT služby spadajícím pod Českou poštu. Vznikla by tak státem ovládaná firma, která bude výrazně ovlivňovat budování rychlého internetu v zemi.

Významnější role Národní agentury

Role nové Národní agentury má být ale ještě větší. Tím, že se spojí s Odštěpným závodem ICT služby České pošty, bude podnik dodávat také technologické systémy a poskytovat služby. Dokument mluví i o vývoji softwaru, poradenských a konzultačních činnostech, centrálním nákupu, provozu a rozvoji datových center a podobně. Zadávat zakázky novému státnímu podniku má přímo ministerstvo vnitra. Nový státní podnik má mít generálního ředitele a dozorčí radu jako kontrolní orgán.

Ministerstvo vnitra se nový státní podnik snaží prosadit velice rychle. Jednotlivé kroky ani přes své sliby a požadavky EU nekomunikuje s trhem a návrh se spěšně dává k projednání vládě. Role ministerstva vnitra jako národního koordinátora rozvoje sítí nové generace už je obsažena také v Akčním plánu pro rozvoj digitálního trhu, který vláda schválila ve středu.

Čtrnáct miliard na internet

Předložen byl také návrh zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí. I v tomto případě vnitro vystupuje jako koordinátor s přístupem k jednotnému informačnímu místu o sítích. Chovancovi lidé počítají s tím, že ke čtrnácti miliardám z EU přibudou také investice od soukromých firem. V první fázi výstavby internetových linek se tak mluví o částce 25 miliard korun. Vnitro už má i vizi do roku 2030, podle které bude na internet třeba až 150 miliard. Nový státní podnik by mohl mít příjmy z velkoobchodního proŤok nájmu spravované a za dotace budované pasivní infrastruktury. Slibuje je investovat zpět do internetu.

Dotace původně mělo spravovat pouze ministerstvo průmyslu a obchodu, vnitro ale jeho strategii napadlo a chce se na celé akci také podílet. Na MPO nyní vzniká nová strategie, která se snaží roli Chovancova úřadu oslabit. Vláda by však měla dostat dokument na stůl až koncem září.

O celé kauze si přečtete v pondělním vydání týdeníku Euro.