Chytrý virus léčí rakovinu

Rakovinné bujení, ilustrační foto

Rakovinné bujení, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dvojitá obrana proti rakovině. Právě to by mohla do budoucna přinést nová virová terapie, která se již testuje na lidech.

Rakovina je neustále se více rozšiřujícím onemocněním. Společnost si díky pokročilému lékařství stále více prodlužuje život, avšak jsou nemoci, které ani dnes nedokážeme efektivně léčit. Mezi ně patří také rakovina. U některých jejích podob často lékaři ani nemohou zasáhnout operativně a volí se proto ozařování a chemoterapie, která se k léčbě používá vždy. Avšak tyto metody nejsou vždy účinné a bez doprovodných problémů. V mnoha případech ani léčba neproběhne úspěšně.

Mnoho vědeckých laboratoří proto směřuje své úsilí právě k nalezení efektivní léčby nádorového onemocnění. Na univerzitě v Leedsu, ve spolupráci s Ústavem výzkumu rakoviny (ICR), vědci již nějakou dobu vyvíjejí nový onkolytický vir, který je schopen likvidovat rakovinové nádory ve dvou úrovních.

Tento virus je schopen, kromě likvidace samotných rakovinných buněk, vyvolat také imunitní reakci organismu, podobně jako při podání vakcíny. Imunitní reakce pak odstraňuje zbytek rakovinového bujení z těla.

Jízda na krevní vlně

Vědci po mnoha laboratorních testech přistoupili k testování na lidských dobrovolnících. Problém, se kterým si však vědci museli poradit, bylo, jak vpravit vir do těla, aby byl co nejefektivnější při léčbě.

Virus mohl být aplikován přímo do nádoru v těle, avšak tato metoda je velmi složitá a náročná. Další možností bylo vpravení viru do těla injekčně, stejně jako se postupuje u léčby chemoterapií. Riziko tohoto postupu však je v působení viru ještě dříve, než dorazí k nádoru, a nebude tak dostatečně účinný. Také se mohlo stát, že během cesty viru krví bude vir neutralizován krevními protilátkami.

injekce, ilustrační fotoinjekce, ilustrační foto | VTMVědci zvažovali, zda vir vpravit do těla operativně či injekcí. Nakonec zvolili metodu injekční jehlou a výsledky je pozitivně překvapily

Přes všechna rizika nakonec vědecký tým zvolil cestu skrze injekční stříkačku. K testování nového viru bylo vybráno 10 pacientů s pokročilou rakovinou tlustého střeva, kteří již měli metastáze také v oblasti jater. Všechny pacienty čekala operace nádorů. Několik týdnů před zákrokem aplikovali lékaři nemocným do žil až pět dávek viru v upraveném roztoku.

Překvapivě účinný

Obavy lékařů o chování viru v krevním řečišti se nakonec nepotvrdily. Virus nejenom že zůstal aktivní po celou dobu léčby, ale také neútočil na zdravou tkáň, což pomůže pacienty ušetřit jinak nastávajících vedlejších účinků léčby. Onkolytický virus využil krvinek a dokázal se k nádoru dostat v nezměněné podobě. Stal se tak potenciálně vhodným pro použití u mnoha typů rakoviny. Vědci vir označili za chytřejší, než si mysleli.

Lékaři krátce po léčbě odebrali vzorky tkáně dobrovolníků. Zjistili, že i po určité době je virus v těle stále aktivní. Během operace, 4 týdny po léčbě, lékaři odebrali další vzorky, aby zjistili, zda virus neútočí i na jiné oblasti než na nádor. Virus však objevili jen v místech s nádorem, ostatní tkáně byly nezasaženy.

Pro vědce je tato skutečnost velkým povzbuzením do budoucna. Doufají, že se tato studie co nejdříve stane součástí standardní léčby.