Co nosil Ježíšek v minulém století?

Lyže Sulov, desku skupiny ABBA, sovětský fotoaparát, panenku z celuloidu nebo stokorunu s Masarykem? To mohli kdysi lidé najít pod vánočním stromečkem.

Co nám nosil Ježíšek? To není jen otázka, ale je to i název předvánoční výstavy s vánoční tematikou, která je v těchto dnech k vidění v přízemí Muzea Vysočiny v Jihlavě. Podobných akcí je v kraji v druhé polovině prosince bezpočtu, stačí si jen vybrat.

Jihlavská výstava Co nám nosil Ježíšek ukazuje, jakým vývojem procházely ve dvacátém století vánoční dárky.

Mnozí tak ve výstavním sále a přilehlé chodbě najdou možná i předměty, které sami někdy pod vánočním stromečkem našli, protože byly pro svou dobu typické. Lidé tam mohou vidět nejen, jak se dříve strojily stromečky, ale co bylo v které době častým dárkem OE třeba proto, že šlo o zboží běžným lidem dostupné a ne extrémně drahé - například domácí promítačka, kočárek s panenkou, kávový servis, krabička krému Nivea nebo mýdlo Lotos.

Málokoho asi překvapí, že jedním z exponátů jsou pantofle, které jsou dárkem, jež mnohým nosí Ježíšek možná každoročně dodnes. Výstava plná nostalgie trvá v Muzeu Vysočiny na Masarykově náměstí do 8. ledna.

Třebíčské betlémy

Třebíčský zámek prochází rekonstrukcí, a tak tam letos poprvé od roku 1965 nebudou o Vánocích vystaveny tamější betlémy. Muzeum však půjčilo některé ze svých betlémů na jiné výstavy, které lze navštívit i na Vysočině. Třebíčské betlémy je tak možné vidět například v Pelhřimově, kde bude 18. prosince v rámci tradiční Zlaté neděle na radnici kromě ukázek řemesel vystavena také část betlému obchodníka Vincence Nevosada.

Betlémy jsou ale i ve Znojmě, kde je v Domě umění výstava Vánoční kouzlo třebíčských betlémů, na kterou z Třebíče půjčili dvaadvacet betlémů. Tři třebíčské betlémy putovaly do Chomutova a jeden dokonce na výstavu do Říma.

„Letos jsme betlémy instalovali jako před sto lety. Prostor pod nimi kryjí betlémové skály z pestře pomalovaného a pomačkaného papíru,“ uvedl k výstavám betlémů Antonín Žamberský z třebíčského muzea. V Třebíči v Galerii Malovaný dům bude až do 1. ledna 2012 výstava České a rakouské betlémy. Tři historické betlémy jsou z Brna, dva vznikly v Třebíči.

Další kolekce betlémů je z Jindřichohradecka a z Dolního Rakouska. Třebíčské muzeum poprvé veřejně vystaví mechanický betlém Josefa Duchoně, který restaurovali v Třebechovicích pod Orebem. Po padesáti letech budou moci lidé vidět také soubor sedmnácti tabel s figurkami třebíčských betlémářů. Známé třešťské betlémy jsou na tradiční vánoční výstavě k vidění denně od 9.30 do 16.30 ve stálé expozici betlémů v Schumpeterově domě.

V třešťské synagoze budou 16. prosince v 16.30 a 17. prosince v 16.30 a v 19 hodin vánoční koncerty. Zdejší základní umělecká škola bude koncertovat 18. prosince od 16 a 18 hodin a 19. prosince od 18 hodin v sále školy.

V Telči si muzeum připravilo ve dnech 25. až 31. prosince od 10 do 15 hodin prohlídku nově zrestaurovaného betlému manželů Vostrých.

Živý betlém s folklorními soubory Podjavořičan a Kvítek bude v Telči na zámeckém nádvoří vždy odpoledne ve dnech 17. a 18. prosince. Náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou bude jevištěm pro zdejší živý betlém, který dobrovolníci vytvoří 20. prosince v 16 hodin. Na Štědrý den v 16 hodin se v kostele svatého Prokopa odehraje tradiční předvánoční vigilie.

V 17 hodin pak zazní z věže kostela slavnostní hudba v podání trubačů.

Koncert na náměstí

Jedno z adventních dopolední v Havlíčkově Brodě zpestří na Havlíčkově náměstí 17. prosince od 10 hodin vystoupení orchestru Václava Paličky, a od 11 hodin pak koncert pěveckých sborů Oříšek a Jasoň. Staré vánoční balady a koledy v podání Jindřicha Macka na loutnu a pěvkyně Pavly Fendrichové zazní 21. prosince od 19 hodin v sále havlíčkobrodské Staré radnice.

Ještě jednou se podíváme do Pelhřimova, kde se ve dnech 17. a 18. prosince v 16.00 a v 19.30 v kostele svatého Víta uskuteční vánoční koncert pěveckého sboru Záboj.

CO SI PŘED VÁNOCI NENECHAT UJÍT

* Proslulý je živý betlém, který ožije na náměstí ve Žďáru nad Sázavou 20. prosince od 16 hodin. Hrát a zpívat biblický příběh o narození spasitele zde budou dobrovolníci ze žďárských církevních škol a farností.
* V prosinci tradičně otevírají své dveře návštěvníkům majitelé vyřezávaných betlémů v Třešti. Více informací na betlemytrest.wz.cz