Dámy, nebojte se IT, vzkazuje český Skype a další firmy

Rails Girls CZ

Rails Girls CZ Zdroj: Rails Girls CZ

Znáte to. Malí kluci dostanou pod stromeček Lego nebo Merkur, děvčata Barbie. Chlapci jsou často vedeni k technickým dovednostem, holky při hraní převlékají panenky a vaří na umělohmotné troubě. I tohle je jedna z několika příčin toho, proč se ženy po celém světě nehrnou do studia a práce v IT oboru, Česko nevyjímaje. Poptávka po nich přitom neustále roste a firmy o ně stojí.

„Ve společnosti je pořád často zakořeněné stereotypní uvažování, už od mladého věku,“ přemýšlí o příčinách malého zájmu českých žen o IT a další technické obory personální šéfka pražské pobočky Skypu Veronika Dolejšová. „Ukazuje se, že když někdo v technologickém prostředí vyrůstá, často pro něj pak nepředstavuje problém.“

Skype je společně s mateřským Microsoftem jednou ze společností, které se snaží něžné pohlaví do studia a práce v IT motivovat a přitáhnout. Skype letos ve svém vývojovém sídle na pražském Andělu pořádal už druhý ročník akce nazvané Codess Prague, kde se snaží propojovat dámy se zájmem o obor, nabízí jim zdarma dostupné workshopy, konzultace, rady a tak dále.

Velký přínos pro tým

Skype si při té příležitosti nechal vytvořit průzkum o aktuální situaci českých žen v IT. Výsledky reflektují to, co ukazují jiné průzkumy i selské odvození z běžného pozorování trhu. O práci a možnostech uplatnit se v IT někdy přemýšlelo pouze 36 procent českých žen. Polovina ze všech dotázaných si myslí, že informační technologie jsou především mužským oborem a 24 procent žen se o IT nezajímá vůbec.

Nejčastější příčinou přitom je to, že se ženy nepovažují dostatečně talentované na to, aby technickou práci v IT zvládly (56 procent dotázaných). „Naše zkušenosti však ukazují, že ženy v IT mohou být velmi úspěšné. Ženský pohled na svět, trochu jiný typ kreativity, komunikativnost a obvykle větší pečlivost jsou vlastnosti, díky kterým jsou ženy úspěšnou součástí vývojářských týmů a zaznamenávají úspěchy i ve vedení IT společností,“ nabízí odlišný pohled profesor Jan Honzík z Ústavu informačních systémů FIT VUT.

I ženy mohou kódovat a instalovat. Rails Girls v akci.I ženy mohou kódovat a instalovat. Rails Girls v akci. | Rails Girls CZ

S tím souhlasí i ve Skypu a dalších firmách, kde vývojářky a další podobně zaměření ženy zaměstnávají. „Dámy do IT vnášejí hromadu nových věcí, třeba empatii, estetiku, pečlivost a podobně,“ říká Veronika Dolejšová. Hodně žen ve Skypu proto pracuje na pozici testerů vyvíjeného softwaru. Údajně se ale vyplatí také ženy dosazovat do vedení programátorských týmů – i kvůli diverzitě a oživení čistě pánského kolektivu.

Skype má v Praze kolem 180 vývojářů, kteří pracují na globálních projektech, žen je mezi nimi pouze 21. I to je ale na české i světové poměry hodně a společnost se tímto číslem chlubí. Radost z toho ale poněkud kalí skutečnost, že drtivá většina z těchto vývojářek je ze zahraničí. Vyvinutá Praha totiž láká pracovnice zejména ze zemí východní Evropy, zejména z Rumunska a Ruska.

Zájem máme, žen je ale nedostatek

České ženy vývojářky ale existují. Třeba v Seznamu na technických pozicích pracuje 20 žen a najdou se i na pozicích programátorek, SCRUM masterek, pracovnic helpdesku či produktových manažerek. „Máme i jednu systémovou administrátorku na seniorní pozici,“ vzkazuje Irena Zatloukalová ze Seznamu.

„O ženy na technické pozice zájem máme, ale bohužel jich není dost. A to ani na školách technického zaměření,“ konstatuje Zatloukalová. Pohledy do statistik zdejších vysokých škol jí dávají za pravdu. Na již zmiňovaném VUT lze na jedné fakultě mezi zhruba 1500 studenty najít pouze menší desítky studentek.

Přednáška o agilním vývoji. Od ženy pro ženy.Přednáška o agilním vývoji. Od ženy pro ženy. | Jan Sedlak

Do stejné osvětové oblasti spadají i akce Skypu. Na tu letošní opět dorazilo pouze několik desítek žen. Podobné to je třeba na akcích nazvaných Odpoledne s vývojáři, které pravidelně pořádá Seznam. I tam ženy občas zavítají, je jich ale jako šafránu.

Holky na kolejích

Začít s popularizací IT u holek na školách se jeví velice důležitě, na jejich příchod se ale musí připravit i firmy samotné. Mnohé z nich už obecně ženám vycházejí vstříc s pružnou pracovní dobou, kvůli těhotenství a podobně. Údajně už se smazávají i zásadní platové rozdíly mezi muži a ženami.

Českem se mezitím šíří projekt nazvaný Rails Girls CZ, který se ženám snaží formou workshopů a přednášek předat povědomí a znalosti v IT. Během pár hodin například vytvoří vlastní webovou aplikaci, a jak se ukazuje, bezprostřední reakce zúčastněných dam jsou často velice pozitivní. Projekt se postupně rozšířil do Ostravy, Prahy a Brna. Do akce se zapojují i velké IT společnosti, třeba v Ostravě působící Tieto.

Mnoho IT firem má i díky výše zmíněným pozitivním přínosům veliký zájem počet žen na technických pozicích navyšovat. Zájem hlásí jak nadnárodní pojmy jako Red Hat, ale v tuzemsku vzniklá jména jako Y Soft a další.

Dodat ovšem ženám sebevědomí na to, že ve vývoji, vedení týmu programátorů či správě linuxových serverů mohou být stejně dobré, nebo i lepší než jejich mužské protějšky, ale ještě může nějakou dobu trvat. „Právě dokončuji vysokou školu a ráda bych dělala v IT. Slyšela jsem, že zdejší Microsoft právě otevírá pozici, kterou bych ráda zkusila. Je to něco mezi IT a managementem, na hardcore IT se úplně necítím,“ říká jedna z účastnic letošního Codess Prague své zkušenější kolegyni a mentorce. Tyto dvě dámy poté zamíří k pracovním stolům a společně s dalšími zájemkyněmi několik hodin řeší praktické záležitosti ze světa programování.

Stále především mužský svět IT se každopádně žen nebojí, na rozdíl třeba od často velmi testosteronového světa manažerů a podobně. Naopak, mnoho oslovených vývojářů a techniků ženskou přítomnost v týmu vítá a o dovednostech či ochotě pomoci nepochybuje.