Dětem kolečkové brusle, psům piškoty

Vánoční svátky jsou časem, kdy lidé obdarovávají nejen rodinu a známé, ale i ty, kteří jsou sami, nemocní, opuštění.

Panenka, štěkající plyšový pejsek, kolečkové brusle či mp3 přehrávač. To je jen několik přání dětí z dětských domovů. Do pátku 18. prosince jim je při akci Dopisy Ježíškovi mohou splnit lidé, kteří zamíří do obchodního centra Europark. „Akci už počtvrté pořádáme ve spolupráci s nadací Naše dítě. Zatím se vždy podařilo splnit všechna dětská přání,“ říká mluvčí centra Petra Pořízková. Nadaci mohou lidé podpořit i koupí vánočního kalendáře.

Lidé často o Vánocích myslí i na zvířata, která jsou v útulcích. „Nejlepším dárkem by byly piškoty,“ uvádí ředitel trojského útulku Václav Steinbauer s tím, že s jejich pomocí navazují ošetřovatelé kontakt třeba s plachými psy.

V prosinci stoupá i počet adoptovaných zvířat v zoo. „Lidé prodlužují adopční smlouvy nebo uzavírají nové,“ říká mluvčí zahrady Vít Kahle s tím, že počet „sirotků“ tak neustále klesá.

Pomohou peníze i dary

Jakýkoli peněžní i věcný sponzorský dar uvítají všechny dobročinné organizace. Dárci jim mohou přispět například na sbírku pro nevidomé Světluška nebo na konto Armády spásy.

„Lidé bez domova za to pak dostanou třeba ponožky,“ říká tajemnice národního velitele Armády spásy Pavla Vopeláková.