Do práce 20 minut a muži spíš autem

Sedmička připravila velký průzkum: ptala se Budějovických na cestu do zaměstnání.

Dvacet minut. Přesně takovou dobu tráví v průměru Budějovičtí na cestě do práce nebo školy. Ukázal to průzkum Sedmičky, ve kterém odpovídalo čtyři sta respondentů.
V dotazníku Sedmička položila tři otázky: Jak se dopravujete do práce nebo školy? Jak dlouho vám cesta trvá? A co byste na místní dopravě zlepšili?
První zjištění nepřekvapí. Lidé nejčastěji používají automobil, hned po něm následuje autobus a kolo. Zajímavé jsou však rozdíly mezi pohlavími. Autem jezdí jen každá pátá žena, ale téměř polovina mužů. Opačný trend je u městské hromadné dopravy – dvaačtyřicet procent žen nastupuje denně do autobusu či trolejbusu, zatímco mužů jen dvanáct procent. Cyklistů i chodců je přibližně stejně.

Jezdí na skútru i běžkách

Výjimečně lidé zmínili, že jezdí po Budějovicích na skútru nebo se vydávají za město vlakem. „Bydlím v Havlíčkově kolonii, odkud jsem už do práce plaval, jel na běžkách i bruslích,“ uvedl Petr Hasal.
Výsledky jsou podobné sociologickým průzkumům, které si nechalo vypracovat město v roce 2008. Oproti anketě Sedmičky však lidé před dvěma lety tvrdili, že více než autem se dopravují po Budějovicích vozy MHD. „Přibývá aut, která vezou jen jednoho člověka,“ zmínil jednačtyřicetiletý respondent.
Hodina. Delší údaj se v dotaznících neobjevil, vyplnil ho muž, který jezdí denně z Budějovic k Táboru. Průměrně jsou však Budějovičtí v práci za dvacet minut. To je i psychologická hranice pro cestu pěšky nebo na kole, na delší trasy lidé už využívají auto nebo autobus. A co jim při tom nejvíc vadí? Chybí obchvat Budějovic, cyklostezky, největší problém jsou ale zácpy.
Jak vypadá všední den na budějovických silnicích, ukázal test Sedmičky: redaktorka jezdila po Budějovicích s taxikářem a instruktorem autoškoly.